Friday, August 27, 2010

RAYUAN DERMA ramadhan untuk famili tahanan ISA

oleh ali :

Previously on Pembebasan Abg Sudin dari Kem Kamunting : http://www.facebook.com/#!/photo.php?pid=527282&id=100000105053006&ref=fbx_album

Semalam Bro DAP Melayu KL telah menulis kt wall den utk bagi sumbangan sama ado dlm bentuk sedekah atau zakat kpd salah seorang mangsa ISA yg dikonokan tahanan terhad dalam rumah. Den cek-cek, ado laie 20 tahanan ISA yg sedang dikurung bersamo-samo dgn Abg Sudin di kem Kamunting. Tapi tahanan yg paling lamo dah tontu la Abg Sudin (8 tahun). Yang lain-lain tu belum sampai 2 tahun (kalau salah tolong betulkan den).


1] Sumbang terus pada GMI

Jadi, den ingat baik terus sumbang kpd NGO GMI (Gerakan Mansuhkan ISA). Diorg pun dah pakar nak agih-agihkan duit pado famili tahanan ISA. Bendahari GMI yg dalam banner yg den cilok dari internet tu, den tag kan sekali dlm thread ni. Kalau ado apo-apo persoalan, korang terus ke facebook Nashita Md Noor. Jgn risau, dio lah org pertamo yg den tag dalam gambar ni. Korang nak sumbang Gold Dinar Nubex, Gold Dinar Kelantan, tanah, kereta, stall burger, beras, lori 2 tan dan lain-lain selain dari duit kertas RM boleh terus tanyo kt fb Puan Nashita Md Noor. Jgn tanyo den. Kalau den, barang-barang tu takkan sampai kt famili tahanan ISA, sampai kt rumah den dulu. Ha Ha Ha. Kalau bagi duit, terus bank in kan ke akaun Maybank macam dalam banner (gambar) kt atas. Kalau pemaleh copy paste nombor ni : Maybank 162209939776 atas namo Puan Nashita Md Noor.

2] Antara kelemahan ISA

Seperti yg diberitahu, nak sumbang/sedekah/zakat kalau boleh biarlah sebelum raya. Faham-faham la, kebanyakkan famili ni susah dan diorg pun teringin nak berhari raya mcm kita. Diorg menjadi susah bilo penyara utamo famili tu ditahan dan dikurung dalam kem Kamunting. So, hilang lah mata pencarian famili tu. Ini lah di antara kelemahan ketara ISA. Kalau seseorang itu pencuri atau pembunuh, dihadapkan ke mahkamah, lalu bukti mengatakan dia bersalah lalu dijatuhkan hukuman penjara atau gantung sampai mati, so kita tak heran. Apo nak jadi dgn famili dio tu dio punyo pasal. Sapo suruh jadi jahat.

Tapi bilo org tu kono ISA, ia tidak dibicarakan dalam mahkamah. Pihak kerajaan takdo bukti pun nak sabitkan dio bersalah atau tidak. Famili pun tak tahu apo salah dio. Yang kono tahan pun tak tahu apo salah dio. Tahu-tahu je kono tahan dalam Kamunting. Sudah lah dikurung tanpo bukti nak sabitkan dio bersalah, kos sara hidup famili org yg kono ISA tidak ditanggung oleh kerajaan. Kalau korang cakap kerajaan adil dlm bab ni, den tak tahu la apo bahaso yg sesuai utk korang.

Dan lebih menyeksakan, orang yg kono ISA tidak tahu berapo lamo dio akan ditahan. Famili dio lagi la tak tahu. Untung lagi kalau dio jadi pencuri. Kalau dipenjarakan paling bangsat pun 5 tahun. Mcm Abg Sudin dah kono 8 tahun dan 1Malaysia tak tahu bilo dio akan dibebaskan. Tapi den ingat yg paling untung kalau korang makan rasuah. Tak kono jel bai. Paling koman boleh jadi Yb. Kalau pandai menipu rakyat, boleh jadi Menteri. Itu lah kelebihan korang kalau jadi rakyat Malaysia. Selamat Hari Merdeka yg ke-53! Jgn lupo kibarkan Jalur Gemilang anda :-)

3] Harta yg tak ternilai

Jikalau tuan-tuan sumbangkan RM 1 juta sekali pun pd famili tahanan ISA, ia masih tidak samo dgn kehilangan kasih sayang seorang anak kpd ayahnya. Den teringat satu kisah yg den baco dari satu buku. Buku apo den dah lupo tajuk. Ado seorang budiman telah ke pasar. Kat pasar tu dio nampak seekor ibu kucing bersamo-samo dgn 2 ekor anaknya. Ibu kucing dan anak2nya tu kurus kering.

Jadi org budiman tadi amik seekor anak kucing tadi utk dipelihara kt rumah. Ikut logic akalnya, kalau dio bela seekor, maka ibu kucing tadi sonang nak bela lagi seekor anaknya. Maka anak kucing tadi dibela dgn semahunya oleh orang budiman tadi. Di bagi makan dgn secukupnya. Sampai gemuk anak kucing tadi. Tapi tak lamo kemudian anak kucing tadi mati. Org budiman tadi terkejut. Lalu bodah post mortem dibuek. Doktor pakar dipanggil. Selesai post mortem, doktor mengesahkan yg anak kucing tadi mati bukan disebabkan oleh obesiti. Terpinga-pinga org budiman tadi. Wadehel?!

Satu hari, org budiman tadi kembali semula ke pasar. Dio terkejut bilo seekor ibu kucing mencakar kakinya. Oh, ini ibu kucing yg aku ambil anaknya aritu. Getus hatinya. Anak kucing yg lagi seekor juga mencakar kakinya. Insiden tersebut membuekkan org budiman tadi terfikir sesuatu. Oh rupanya anak kucing yg aku bela tadi mati krn tiada kasih sayang. Aku lah yg bersalah krn memisahkan mereka. Ibu dan anak kucing itu totap kurus sepertimano yg org budiman itu temui dahulu. Walaupun kurus, mereka kekal hidup. Moral of the story, kalau binatang pun mati disebabkan hilang kasih sayang dgn ibubapa mereka, apotah lagi dgn manusia. ISA ZALIM kerana MEMISAHKAN kasih sayang seorang anak dengan bapanya!

4] Sapa lu

Dalam thread yg lalu, ado mangkuk yg berhujah mempertahankan ISA. Berhujah la macam mano pun, ekau totap salah. Ini hujah den. Hari akhirat nanti, Allah S.W.T boleh je humban den dan korang semuo dalam nerako. Tapi dgn rahmat Allah, kito semuo dibicarakan di mahkamah Padang Mahsyar nanti. Di mahkamah itu Allah akan select sapo ahli nerako dan sapo ahli syurga. Kalau tuhan pun masih nak bagi maso utk membicarakan hambanya, jadi sapo kito nak halang pembicaraan yg adil bagi seorang warganegara Malaysia yg bebas merdeka. Takkan kerajaan Malaysia lagi hebat dari Allah S.W.T kot?

Untuk rayuan pembebasan Abg Sudin (tahanan ISA paling lamo, 8 tahun), tuan-tuan boleh klik link ni : http://www.facebook.com/photo.php?pid=527282&id=100000105053006&ref=fbx_album

* Sahabat-sahabat boleh kongsikan gambar/thread ini dengan klik ‘share’ di tepi kanan skrin anda. Dalam kotak share itu nanti anda boleh tag seramai 50-60 orang rakan-rakan anda yang lain. Jangan lupa letak tanda ‘@’ sebelum taip nama rakan anda. Sharing is caring. Janganlah sogan share amal kebajikan ni. Dio punyo pahalo berlipat kali gando. Nak-nak bulan poso ni :-)

Klik utk ke posting asal



3 comments:

Anonymous said...

I should digg your article so other folks can look at it, really useful, I had a hard time finding the results searching on the web, thanks.

- Murk

Tilam said...

ISA pada dasarnya tak menepati prinsip keadilan sejagat. Orang yang bersalah perlu di buktikan salahnya. Niat suci mengawal keamanan negara telah di salah guna dan telah ketinggalan zaman dan norma manusia.
Kalau salah dakwa sahaja di mahkamah tak perlu tahan lama lama di pusat tahanan. Kalau gagal cari bukti itu salah kamu sendiri. Bukan salah orang yang kamu tahan tu.

Anonymous said...

Dah bersawang..