Sunday, February 28, 2010

Ayat-Ayat Cinta & Den

oleh ali :

Salam satu Malaysia. Ayat-ayat cinta adalah tajuk kepada sebuah novel. Novel Islami. Novel ini diperkenalkan oleh seorang mahasiswi UIA kepada den pada akhir tahun 2007. Maso tu den dalam duka nestapa kerana ditinggalkan oleh seorang gadis. Hadoihai perlukah den ceritakan bondo ni. Maleh la den.

TKVDW

Pada tahun 2003, den telah membeli novel Pak Hamka yang bertajuk "Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck" (TKVDW) di Seksyen 2, Shah Alam. Buku ni den rasa serba salah untuk melabelkannya sebagai novel Islam. Tetapi isinya bagus. Luarannya tidak menampakkan Islam tetapi isinya den berani katakan sebagai Islam. Hamka adalah orang Minang. Den juga orang Minang. Orang Pepatih berbangsa kepada ibu. Pak Hamka melakukan kritikan halus membidas adat-adat yang tak masuk akal. Adat-adat ini adalah adat Pepatih bukan budaya Islam. Pak Hamka berjaya secara halus menunjukkan bahawa adat Pepatih ini telah berjaya mengorbankan cinta suci Romeo dan Juliet dalam buku itu. Sedih. Den terbawa-bawa dengan emosi buku Hamka tersebut.

Ada dalam satu babak dalam TKVDW, yang tersemat kemas dalam hati den. Bilamana sang perawan memotong sedikit rambutnya sebagai cenderahati buat kekasihnya yang mahu pergi dari situ. Kekasihnya pergi dari situ kerana dihalau atau sang perawan akan bernikah dengan pemuda pilihan familinya? Mano satu ni. Den tak ingat. Kedua-duanya sekali kot. Dah lama sangat den baca buku tu. Nak kono balik kampung kalau nak cari buku tu balik. Babak tu memang menyengat bila dialog sang perawan dengan adik lelakinya sebelum menyerahkan potongan rambut itu kepada kekasih hatinya. Lagi satu babak yang menarik ialah masa babak sang gadis dipayungi oleh sang jejaka. Part tu best jugak. Romantik Buya Hamka ni rupo eh. Apa pun, matlamat Hamka untuk menyalurkan kritikan kepada orang Minang secara halus berjaya. TKVDW tidak disolek tebal dengan wajah Islam. Biasa-biasa je. Tetapi maksud dakwah Hamka berjaya. Barang diingat, Novel TKVDW adalah cerita fiksyen. Bukan cerita realiti. Bukan kisah sebenar. Hanya rekaan semata-mata. Tetapi kritikan terhadap adat-adat pepatih adalah real. Tidak hipokrit.

Titanic pun tenggelam gak Pak Hamka. Kapal mano yang tenggelam dulu nih?

Ayat-Ayat Cinta

Novel Ayat-Ayat Cinta (AAC) den beli jugak setelah berjaya termakan propaganda mahasiswi UIA dalam pengenalan entry ni tadi. Buat pertama kalinya den baca novel habis dalam masa sehari. Den start baca pada pukul 3.00 petang dan habis baca pada pukul 5.30 pagi. Den baca secara marathon. Terus menerus. Non-stop. Buku TKVDW den amik masa 3 hari. Novel AAC berjaya dihabiskan dalam masa 14 jam 30 minit. Itu belum tolak masa den solat dengan makan lagi tuh. AAN berjaya keluar dari klise novel Islami yang tipikal. Kira buku AAC ni istimewa kojap bagi den.

Eh, apepasal istimewa kojap? Mula-mula den kagum dengan buku ni. Banyak babak dalam buku tu best. Ada satu dialog dalam buku tu yang den dengan mahasiswi UIA tu berkongsi menyukai ialah "Jika aku halal, nescaya aku bawa dikau jauh dari kesedihan ini". Jika salah betulkan den. Den tak boleh nak rujuk balik buku tu sebab ado satu betino pinjam buku ni dan tak pulangkan balik buku den tu. Kurang ajar. Dah baca pulangkan lah balik. Goram boto den.

Tapi bila difikir-fikir balik, Fahri ni kira macam James Bond Islam lah. Banyak gadis jatuh hati dengan dio. Poyo betul. Tak realistik. Sudahlah AAC ini di'make-up' tebal dengan wajah Islam, Fahri digambarkan sebagai lelaki idaman yang sempurna. Mano ado lelaki yang sempurna dalam dunia ni. Dalam mimpi ado la bai. Menjadikan peminat-peminat (si gadis) novel AAC bermimpi disiang hari untuk mendapatkan Fahri didunia realiti. Boleh blah. Yang lelaki pulak bertukar kulit menjadi Fahri tetapi isi dalam hati masih kekal serupa nak mendapatkan gadis bertudung demi memuaskan nafsu sendiri. Novel AAC ni terlalu overdose dengan wajah Islam.

Ia bertambah parah bila novel AAC dipindah ke dalam filem. Den tak tengok filem tu. Sebab dah menyampah dengan trailer movie tu. Kalau nak buat filem AAC, biar buat dengan sungguh-sungguh. Pindahkan watak-watak dari buku AAC ke layar perak dengan real. Jagalah keaslian novel AAC tu. Ni watak orang Arab, orang Jawa jadi pelakon. Tak kono bai. Macam amik Harun Salim Banchik menjadi pelakon bagi watak Laksamana Cheng Ho. Memang la Harun Salim Banchik mata sepet, tapi kaler kulit dio macam Ariffahmi. Agak-agak la bai. Walauapapun, den tetap bagi kredit kepada penulis novel AAC, Habibburahman El-Shirazy kerana berjaya mengkhayalkan dan membawa den jauh dari kesedihan ketika tu. Poyo maa.

Bahaya pakai purdah. Mata wanita lagi bahaya dari yang disangkakan.

Ketika Cinta Bertasbih

Aduh. Ketika Cinta Bertasbih (KCB) la pulak. Den rasa den ado boli buku ni kat KL Central. Tapi den tak baca dan berjaya melempar buku tu kat store rumah den. Buku tu masih berbalut plastik. Den tak pasti kenapo den lempar buku tu. Mungkin kerana den boncikan hipokrasi. Cukup lah dalam politik kini dalam novel la pulak. Fantasi tetap fantasi. Fiksyen tetap fiksyen. KCB (filem) jadi panas bila dia sedang ditayangkan di Kota Bharu sekarang ni. Entah. Den maleh nak komen. Nak-nak hari ni den "datang bulan". Jika ada kebaikan dari filem tu, den ucapkan tahniah. Kira boleh jadi alternatif dari cinta Titanic kepada cinta Islami. Tetapi kalau contentnya menghalalkan yang haram, den boikot.

Salah pilih Hero. Ibrahim Ali dengan Rosmah patut jadi hero dan heroin filem ni.

Nasihat den

Hadoihai. Kita janganlah sangat dicandukan dengan fantasi. Dengan fiksyen. Berpijaklah dibumi yang nyata. Sila berhadapan dengan realiti. Better anda baca buku realiti kehidupan dari fiksyen semata-mata. Ustaz Hasrizal berjaya mengisi ruang ini. Sudah 2 siri buah bukunya berada dipasaran. Den promosi buku Ustaz Hasrizal bukan kerana den anti Indonesia tetapi kerana buku Hasrizal adalah buku realiti, bukan fantasi semata-mata.

Hero dalam buku tu adalah Hasrizal sendiri. Memang la poyo tulis kisah hidup sendiri. Boleh jadi jobo bai. Tetapi kisah Hasrizal boleh dijadikan sebagai tauladan kepada pemburu-pemburu cinta yang halal. Persoalan cinta bukan setakat untuk sedap-sedap (versi halal). Tetapi ia menjurus lebih dari itu. Ustaz Hasrizal berjaya menjawab persoalan itu dengan baik. Buku tersebut ialah Aku Terima Nikahnya dan Aku Terima Nikahnya 2 : Bercinta Sampai ke Syurga. Memang la hero dia berbadan besar dan tak sehensem Fahri, tetapi ia adalah kisah yang real bukan fiksyen. Jangan tertipu dengan khayalan candu, tetapi berpijak lah di bumi yang nyata.

Tukang buat kulit buku ni den labelkan sebagai penyokong fanatik Chelsea. Ha Ha Ha.

Peh gambar love kat kulit buku ni cantik.

Nasihat El-Shirazy

Walaupun den mengkritik novel-novel El-Shirazy tetapi den masih waras lagi. Den kritik tu sobab den dongki. Ha Ha Ha. Nasihat El-Shirazy yang sempat dicatatkan oleh Ustaz Hasrizal amat baik untuk kita ikuti.

Arsenal yang bernasib MALANG & Terry yang JOBO

oleh ali :

Salam satu EPL. Peh. Den simpati dengan skuad Arsenal. Memang tahap dongki pasukan lain dengan skuad budak sekolah sukan ni dah mencapai tahap Ibrahim Ali. Tackle pemain lawan terhadap skuad Arsenal adalah tackle nak bagi cacat bai. Tackle bagi patah liuk dan patah tebu. Musim aritu Eduardo yang kono.

"Ekau ingat bilo dah jadi warganegara Crotia, kau sesonang yo nak bertukar kulit jadi kaler putih macam den ko? Nah! Ambik kau" - Taylor Swift

Peh. Kaki Eduardo patah dengan sadisnya. Memang ganas maa EPL ni.

Selepas Eduardo, kini giliran Aaron Ramsey. Budak Wales ni memang malang. Baru nak naik. Main bagus dan tak jobo macam Bendtner. Budak ni ado prospek yang cemerlang maa. Kono tackle kasih sayang dari pemain antarabangsa England Ryan Wachawski [link].

"Poie balik Wales la mangkuk. Menyomak duk England. Nah ambik kau!" - Ryan Wachawski

"Oh my god, my leg!"- 5 pemain Arsenal menjerit tanda ngengada.
"Woi bingai! kaki den yang terkulai apepasal korang yang pegang kepala. Kau No. 6 baik blah. Tak payah nak usik kepalo den tanda sayang"-Aaron Salim Banchik



Tapi den paling suko bilo Wayne Bridge tak sambut salam John Terry [link]. Ekau tumbuk pun takpo. Den lagi suko. Den terasa jijik maa nak taip kesalahan John Terry terhadap bekas rakan sepasukannya, Bridge. Boto den memang rasa jijik. Bondo-bondo jijik yang melibatkan ubat air pancut den serahkan kepada Wak Albanjari. Dio memang power bab lucah-lucah ni. Silap-silap dio ulas siap dengan gambar 18SX lagi. Bab gambar-gambar 18SX, ahli PAS seumur hidup ni tak pernah fail.

John Terry dengan raso jobonya menghulurkan tangan. Tapi tak bersambut. Ini bukan bab pro tak pro bro. Ini bab maruah yang tercalar. Melibatkan hati dan perasaan. Manusia bukan robot maa.

Friday, February 26, 2010

Den cintakan Muhammad kerana mendambakan CINTA MU

oleh ali :

Salam satu Bumi. Den tak layak tulis artikel ni. Tapi den dayokan jugak untuk menulih. Ya Allah, Muhammad engkau lahirkan untuk membawa kami keluar dari daerah syirik kepada memperhamba dan menyembah kepada engkau ya Allah. Engkau didik Muhammad supaya dapat mengajar kami cara-cara ibadat yang betul kepada mu ya Allah. Ya Allah, terima kasih kerana memberi kami Muhammad bagi menjadi ikon tauladan kepada kami. Jika tidak, entah cara hidup sape yang kami ikut. Ya Allah, terima kasih banyak. Malu den kerana tidak menjadi umat Muhammad yang baik. Sapo la den. Den lomah. Den mudah terpengaruh dengan dunia. Den kalah dengan nafsu sendiri. Ya Allah, tunjukkan jalan supaya den mudah mencontohi Muhammad supaya lebih rapat kepada mu ya Allah sebagaimana Muhammad rapat dengan Engkau.

Ya Allah, den adalah hamba Mu yang lemah. Jangan lah bebankan den dengan beban yang berat dalam melaksanakan tanggungjawab yang ditinggalkan Muhammad kepada umat zaman ni. Den muko tak malu. Den nak duduk syurga Mu ya Allah tapi doso ,den buek jugak. Mano la dayo den nak bermastautin dalam nerako mu ya allah. Ya robbi, tolonglah den. Tolonglah den. Den melutut merayu dengan engkau wahai Tuhan yang Maha Pengampun. Tolonglah den Ya Allah. Jadikan Muhammad pesuruhMu yang terakhir itu sebagai petunjuk menerangi hidup den supaya den rapat dan cintakan engkau wahai Tuhan. Sesungguhnya den melaksanakan suruhan Mu kerana takutkan api neraka Mu yang membakar dan menjulang itu. Ya Allah berikan den nikmat mencintai MU sebagaimana Muhammad Rasulullah mencintai Mu dalam ibadat dan dalam kehidupan sehariannya. Tolonglah den wahai tuhan yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani. Bagi lah den raso cintakan Ya Allah sebagaimana Muhammad S.A.W mencintai mu ya Allah. Bagilah den raso cinta itu. Buka lah mata hati ku sebagaimana mata hati Muhammad S.A.W memandang mu ya Allah. Oh den lah hamba mu yang paling zalim. Den memang zalim. Ya Allah tunjukkan den jalan. Tunjukkan den jalan dan cara untuk lebih mencintai mu dengan betul ya Allah. Tolong lah den wahai Tuhan yang Maha Pengampun. Tiado tuhan yang dipuji melainkan kau ya Allah. Engkaulah Tuhan seru sekelian alam. Ya Allah ya robbi makbulkan permintaan den walaupun den banyak doso dan seorang penzalim.

Adakah cinta itu BUTA?

oleh ali :

Previously on "Mata"



Salam pada yang berkasih sayang. Mari kita raikan cinta. Yabedabedu! Ok-ok. Jangan jadi jobo bai. Lagu Backstreet Boys, BSB ni pertama kali den dongar bila sepupu perempuan den hadiahkan album BSB dio kek den. Bukan album gambar, kaset la. Zaman tu zaman kaset lagi. Den pun tak tahu apo motif dio hadiahkan kaset tu kek den. Untuk pengetahuan semuo, den ni tak pernah bercinta, main cinta, mengurat, cinta monyet dan yang sama waktu dengannya sejak tadika sampai tingkatan 5. Kenkawan pelik dengan den, den pulak lagi pelik dengan kenkawan den. Yolah, anak dara orang ekau belanjo makan, padahal duit boli spendar omak kau yang bayarkan. Tak dapek den nak buek kojo bodo tu bai. Ha Ha Ha.

Kenangan bersama cousin

Bilo sepupu den hadiahkan kaset BSB tu, dio asyik tanyo, suka tak dongar lagu "As long as you love me"? Den buek tak reti. Satu hari nak sodapkan hati dio, den pun cakap la yang den suko nongar lagu tu. Tetiba dio hepi. Senyuman dio melebar.

"Li, jom tengok wayang," kata sepupu den.
"Cito apo?"
"Titanic la. Jom la li," pujuk sepupu den.
"Den mano ado duit"
"Kita la belanja awak. Kita tengok kat Terminal One"
"Ok. Belanja den Big Mac sekali" Pau jangan tak pau bai.
"Ok set"


Den & Titanic

Peh. Den ingatkan dio memain. Dio memang belanjo den tengok Titanic. Maso nak masuk pawagam tu den ado raso jobo sikit sobab sepupu den ni ado roman omputih. Kiro cantik la. Mak ai, bapak kemain lamo cito Titanic ni. Sepupu den ni, kojap-kojap nangis. Kojap-kojap nangis. Alahai, ngengada betul la. Walaupun samo baya, den anggap sepupu den ni macam adik beradik la. Marin maso kocik-kocik dulu, bapak saudara den selalu bolo den sobab dio takdo anak lelaki. Jadi den memang rapat la dengan sepupu pompuan ni. Sobab memang tinggal satu atap dengan dio sejak dari kocik. Takdo la den nak feeling-feeling dongan dio walaupun dio ni memang cantik. Lepas tengok Titanic, semasa makan Big Mac.

"Kesian kan si Jack tu" Sapa sepupu den.
"Padan muko dio"
"Tak baik la Ali cakap macam tu" Manja pulak suara sepupu den ni.
"Ala den nak makan haa. Tak lapar ko berejam duduk dalam air-cond"
"Li, jom kita pegi jauh dari sini"
"Nak ke mano? Poie mano?"
"Li, awak tak rasa pape dengan kita ke?"
"Raso apo namo eh ni?"
"Sombong la awak ni. Mentang-mentang awak kacak. Tak suka la"
"Ala la la. Merajuk pulak. Tu Big Mac tu kalau taknak bagi den makan. Membazir tu amalan setan"

Time tu den ingatkan dio tengah terbawa-bawa emosi filem Titanic. Den ingatkan dio sedang hayati kisah derita percintaan antara Jack dengan Rose. Mano la den reti maso tu. Den tak perasan pun yang sepupu den ni ada pape dengan den. Nak-nak maso tu ado civil war antara mak den dengan mak dio. Jadi den dengan dio ada sedikit renggang selepas tu. 3 tahun lepas dio selamat menikah. Alhamdulillah. Semasa hari penikahan sepupu den tu.

Kejutan di hari pernikahan cousin

"Li, kau tak rasa pape ke?" Yusman, sepupu yang paling den rapat tiba-tiba menyapa.
"Raso kari ni takdo la masin bona dor"
"Hak ala budak ni. Bukan tu la mangkuk. Ina nikah kau tak rasa pape ke?"
"Alhamdulillah. Bagusla dia menikah awal. Kau Man bilo lagi?"
"Eh, bukan Ina tu kekasih kau ke dulu"
"Kekasih den? Bilo maso ni. Kau jangan main gila Man"
"Eh bukan ke? Aku ingat lagi masa kau kena buang sekolah marin, Ina la yang paling kuat melalak kau tahu tak. Menangis tak sudah-sudah"
"Ala Ina memang emo sikit"
"Adoihai. Macam cakap dengan tunggul. Ina tu ada perasaan dengan kau la li. Kau je tak layan"
"Kau biar boto Man. Tak pernah pulak dia cakap I Love You kek den. Lagi pun den anggap Ina tu macam adik-beradik la. Sudah la Man. Ina dah selamat menikah dah. Tapi sejak bilo?"
"Kau ni bingai la Li. Ina ada perasaan dengan kau sejak dia bagi Kaset Backstreet Boys"
"Hah? Biar boto. Yang kau ni Man, semuo info kau tahu. Macam mano kau tahu semuo ni bai? Kau story sikit dengan den"
"Lepas SPM masa nikah Sheila anak Mak Ngah, Ina nangis. Sepupu lain tanyala apa punca dia melalak. Kat situ Ina bukak rahsia yang dia ada hati dengan kau"
"Ini yang den muskil. Apepassal korang tak bagitahu den"
"Ina suruh rahsiakan. Padan muko kau, sombong lagi li"

Padan muko den? Den tak tahu menahu pun. Si Yusman ni pun satu mangkuk, Ina dah selamat menikah baru nak bukak rahsia. Tapi den memang takdo pape perasaan dengan sepupu pompuan den yang sorang tu. Den tak pernah jatuh hati dengan dio walaupun dio cantik macam omputih. Takpo la cito lamo. Kalaulah Ina tanpa malu meluahkan perasaan dio kek den, mungkin dio kawin dengan den. Ha Ha Ha. In your dream lah. Kepada gadis-gadis yang diluar sana jika anda mencintai seseorang jejaka yang kacak macam den, jangan sogan meluahkan hasrat anda. Dapek tak dapek itu belakang kira. Yang penting kita tak menyesal di belakang hari.

Tapi den sampai hari ni muskil macam mana Ina boleh jatuh hati dengan den sedangkan kitaorang macam adik beradik sojak dari kocik. Entahlah. Cinta itu buta? Entahlah. Tapi sejak kebelakangan ni den selalu mainkan lagu BSB "As long as you love me". Den semakin sensitif dengan lagu ni.

Cinta itu memang buta

Maksud lagu ni mengisahkan yang lelaki tu tak kisah sapa pun yang jadi kekasihnya. Dia tak ambil peduli background pompuan tu. Dia dari kasta rendah? Dia bibik Indon? Dia dari Madura? Dia bekas Pelacur? Dia Kudsia Kahar? Dia hitam legam? Si dia lebih tua dari aku? Ahh, persetankan itu semua. Aku tak peduli asalkan dia mencintai daku dengan sepenuh hati. Agak den la akan maksud lagu tu.

Cinta itu buta bai. Itu maksud sebenar lirik lagu tu. Den pernah merasai rasa cinta yang sebegitu. Masa kat Matrik, entah macam mana den terjatuh cinta. Peh. Jatuh cinta adalah perkara yang amat mustahil bagi den. Masakan tidak. Sejak dari tadika sampai habis SPM den tak pernah bercinta. Bila terjatuh cinta tu, den jadi serba tak tahu. Tak tahu nak mula dari mana. Ha Ha Ha. Kelakar beb. Cinta telah berjaya memperbudak-budakkan den. Betul la kata orang, cinta bisa menjadikan seorang dewasa menjadi budak-budak.

Tipudaya cinta & ahli politik

Tapi ramai cakap cinta itu datang dari mata turun ke hati. Den tak bersetuju dengan statement tu. Memang sifat manusia tu lebih pecaya apa yang dia lihat dan apa yang dia dengar. Tapi apa yang dilihat tak semestinya betul. Gadis selalu tertipu dengan lelaki yang mendambakan cintanya. Lelaki zaman sekarang saling tak tumpah macam ahli politik Malaysia. Ahli politik sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan undi dari pengundi. Macam-macam lah yang dia lakukan antaranya bagi janji manis, bagi harapan, tunjuk baik, tunjuk alim, tunjuk kononya pejuang Melayu, tunjuk kononnya dia lah sahaja pejuang Islam dan lain-lain lagi. Apa yang penting, dia mesti dilihat sebagai pemimpin yang berwibawa supaya publik mengundi dia.

Macam tu jugak lelaki yang cuba mendapatkan cinta dari seorang gadis. Lelaki ni akan lakukan apa sahaja demi mendapatkan cinta seorang perawan. Dari tak pegi surau, sekarang sudah menjadi tukang azan solat 5 waktu kat surau kolej. Dulu dengar lagu Metallica sekarang dengar lagu nasyid. Sekarang dah pandai pakai kopiah. Naik motorsikal, serban menjadi helmet. Status kat Facebook dari tulis yang bukan-bukan sekarang dah tulis hadis Bukhari Muslim. Gadis mana la yang tak cair bai. Cair maa. Sekarang nampak tak? Ahli politik dan lelaki sanggup melakukan apa sahaja demi undi dan cinta. Persamaan antara 2 jenis mangkuk ni ialah strategi menawan hati pengundi dan sang perawan. Ini adalah taktik mengabui pandangan mata. Mata pengundi dan sang perawan hanya nampak yang baik-baik sahaja tetapi sebenarnya di dalam hati penuh dengan kebusukkan dan niat jahat. Itu lah hipokrit. Kemunafikkan hampir tidak dapat diselak oleh sesiapa pun. Itu yang menyesal tak sudah bila ahli politik yang kita undi melompat ke parti lawan. Itu yang menyesal tak sudah bila si gadis mengandung anak tak sah taraf. Apo nak jadi ni bai?

Dengan hujah di atas den tak berapa setuju lah dengan statement cinta itu datang dari mata turun ke hati. Bukan apo bai, kalau macam tu tak betul la statement cinta itu buto Cinta itu memang buta. Cinta sebenar tidak datang dari mata. Tapi datang dari hati naik ke mata. Jika cinta datang dari mata turun ke hati, itu cinta nafsu. Mentang-mentang badan dia ramping macam kerengge, tetiba kau jatuh hati. Cuba badan dia macam BlueHyppo, dipaksa buntangkan biji mata pun korang sumpah mati hidup 7 kali pun taknak. Ala, rahsia korang dalam poket den la bai. Kira low class la cinta yang bermula dari mata. Cinta first class bermula dari hati.

Ini baru "Cinta Itu Buta". Mata jantan tu sengaja "dibutakan" tetapi tidak pada mata hatinya. Den respek dengan pasangan ni.

Mata hati

Apa yang dilihat oleh mata bukan hakikat tetapi hanyalah container (luaran) semata-mata. Itu sebab "Don't judge a book by its cover". Luar nampak molek, tapi dalam belum tahu lagi. Hati lah yang boleh memproses apa yang tersurat menjadi hakikat. Hati lah yang menemukan akal kepada apa yang tersirat. Jadi butakan mata seketika untuk membuka mata hati anda. Gunakanlah mata hati anda. Gunakanlah mata hati dengan sebaik mungkin. Jangan persia-siakan mata hati anda. Mata biasa hanya mampu menilai luaran tubuh badan pasangan kita. Tetapi mata hati mampu melihat budi yang kekal hingga ke liang lahad. Mata hati penting bai.

Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya - dengan melihat kesan-kesan yang tersebut - mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami, atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga berguna) kerana keadaan yang sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati yang ada di dalam dada - Surah Al-Hajj (22) : Ayat ke-46

Pesanan penaja

Cinta bukan sekadar retorik semata-mata. Love is a verb. Cinta adalah perbuatan. Kalau betul dia cintakan kamu, suruh dia masuk meminang. Kalau tak, itu bukan cinta. Jantan itu hanya bermatlamat nak puaskan nafsu semata-mata. Sebagai akhirnya, untuk bahagia, cintailah orang yang menyintai kamu, bukan orang yang kamu cintai.
Peh, Ali Abu dah jadi Doktor cinta maa.

Wednesday, February 24, 2010

Penjelasan Mustafa Ali tentang aduan-aduan rasmi Abdullah Karim & Tulang Besi

oleh ali :

Previously on "Plan cover up Stopa"

Salam Raja Laut. Untuk lebih adil, dibawah ni den perturunkan youtube wawancara khas Mustafa Ali dengan Malaysiakini. Tumpu dan fokuskan perhatian anda dari minit ke 5.00 hingga habis. Dari minit pertama hingga minit ke 4.59, anda boleh abaikan. Dari minit ke 5.00 hingga 7.13, wawancara dimulakan dengan sesi mengumpat aduan Exco Pemuda PAS, Abdullah Karim. Pada minit ke 7.14 pula Mustafa Ali bercakap tentang perihal aduan Tulang Besi. Saksikan sendiri penipuan Mustafa Ali!



Ulasan terhadap penjelasan Stopa

Ok, anda semua dah saksikan sendiri teknik menipu si Stopa ni kan? Den nak buat ulasan ringan dan santai. Kurang ajar si Stopa ni bai. Ha Ha Ha.

Stopa memang pandai kontrol mata. Den ingat dio ni belajar dengan Adolf Hitler dalam bab nak menyakinkan orang ramai (Baca: Menipu)

1] Nampak tak si mangkuk Stopa memperlekehkan aduan dari ahli Partinya sendiri. Boleh lak buat lawak jenaka orang tuo ni. Lawak sinikal Stopa sebenarnya merendah-rendahkan daya intelektual ahli Partinya sendiri.

2] Stopa cakap laporan Abdullah Karim takde merit. Woi, si Dollah tu pengamal Undang-Undang, takkan la dia sanggup menjatuhkan maruah sendiri dengan menghantar aduan yang cincai-cincai Tak pecaya den dor.

3] Stopa kata dia siasat sendiri laporan Abdullah Karim. Periksa orang sini, kol orang sana. Kalau macam tu bai, baik tak payah wujudkan JawatanKuasa Displin (JK-D). Menghabiskan boreh yo. Anda semua nampak tak ni? Stopa begitu powerful. Kuasanya melangkaui kuasa Presiden PAS. Dia boleh tolak dan terima aduan. Merit tak merit tu belakang cite bai. Ini diktator baru dalam PAS. Hati-hati la dengan orang tuo ni terutama sekali dalam bab pentadbiran dan politik.

4] Jap-jap. Stopa, kau dah kol Nazree Yunus (Ex-Presiden Gerak)? Kau tak pernah hubungi dia pun bai. Jangan nak menipu rakyat Malaysia la. Rakyat Zimbabwe bolehlah kau perbodohkan.

5] Kedatangan Tulang Besi telah pun dimaklumkan kepada Stopa melalui PA nya iaitu Khairul Anuar Md. Zuki sehari sebelum aduan rasmi dibuat Di Pejabat Agung PAS.

6] Bukan isu bertemu blogger UMNO tetapi isu sebenar ialah membocorkan RAHSIA Parti PAS kepada Blogger UMNO la MANGKUK. Pandai si Stopa ni divert isu bai.

7] Ulasan ni takde kat Youtube kat atas tu tapi ada dalam laporan Malaysiakini [link] di mana Harun Din dimaafkan atas kesalahannya mempunyai pendirian peribadi yang berbeza dengan pendirian Parti dalam isu penggunaan kalimah ALLAH bagi non-muslim. Kalau Harun Din boleh dimaafkan, jadi apa beza dia dengan Khalid Samad. Harun Din dimaafkan tetapi Khalid Samad dihukum gantung 6 bulan. Adil ke bai? Walhal kesalahan Harun Din jauh lagi besar dari Khalid Samad.

Harun Din menentang penggunaan isu kalimah ALLAH dan bersama-sama menunjukkan solidariti dengan NGO-NGO UMNO menyatakan pendirian tersebut. Ia merugikan parti PAS. Malah ia menikam Pakatan Rakyat dari belakang. Besar pengkhianatan itu bai. Tapi dimaafkan dengan begitu sahaja.

Khalid Samad? Ia digantung 6 bulan kerana mengkritik Pesuruhjaya PAS Selangor, Hasan Ali. Hasan Ali mempertahankan pegawai-pegawai D.O yang korup dengan mengkritik SELCAT secara tebuka. Khalid Samad menentang pandangan Hasan Ali secara terbuka juga demi mempertahankan Kerajaan Pakatan Rakyat di Negeri Selangor. Pegawai-pegawai D.O ni jika tak bersalah, buat apa nak takut dengan SELCAT bai. Jawab je lah soalan-soalan dari SELCAT. Ini takut nak jawab sebab korup sejak dari zaman UMNO memerintah lagi. Dan Hasan Ali mempertahankan mangkuk-mangkuk belanga ni bai. Tindakan Hasan Ali sebenarnya menguntungkan UMNO sebab menutup jejak-jejak rasuah ahli-ahli politik UMNO Selangor. Khalid Samad tahu perihal ini lalu menentang dan dihukum gantung selama 6 bulan. Eh ekau memasing nampak ke tak ni?

Apa sahaja isu penglibatan ahli PAS yang menguntungkan UMNO akan dibelai manja oleh Stopa. Mana yang mempertahankan Pakatan Rakyat akan dihukum. Di manakah keadilan? Tak usah citolah tentang ketidakadilan kerajaan Barisan Nasional. Buek malu kek orang kampung je bai.

8] Sahabat-sahabat boleh tolang tambah. Hadoihai. Apo nak jadi ni bai?

Tuesday, February 23, 2010

Bukti plan Unity Government wujud dalam PAS

oleh ali :

Salam Jalan Raja Laut. Hari ini YB Khalid Samad mendedahkan detil aduan Exco Pemuda iaitu Abdullah Karim yang ditolak mentah-mentah oleh Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali. Tapi YB Khalid Samad tak dedah semua. Malu-malu ayam pulak dio ni. Meh sini den dedahkan lagi sikit. Apa daa Yb Khalid ni, itu pun nak malu. Nak kono blogger cikai macam den jugak yang dedahkan. Ha Ha Ha.

Clue
dari YB Khalid Samad

Begitu juga dengan persoalan aduan. Adakah difikirkan tepat, SUA secara seorang diri layak dan berhak untuk menentukan sesuatu aduan itu bermerit atau sebaliknya? Tidakkah mungkin berlaku situasi dimana SUA sendiri bersetuju dengan tindakan yang diambil, walaupun tindakan khianat terhadap rakan pakatan dan maka oleh itu membakul sampahkan aduan tersebut? Bukankah aduan seperti yang dibawa oleh Saudara Abdullah Karim bahawa pimpinan PAS Selangor berusaha untuk mengkhianati MB Selangor dengan bantuan sebuah NGO dan Presiden NGO berkenaan pada ketika itu telah sanggup menjadi saksi keatas pertuduah tersebut merupakan aduan yang cukup serius.
Sekiranya ianya ditangani dengan cara sebegini, bagaimana PAS boleh meyakinkan rakyat bahawa ianya mampu menegakkan keadilan?

Kes ini diketahui ramai dan akan diketahui oleh ramai lagi. Lebih-lebih lagi sekiranya mantan Presiden NGO berkenaan sudah menjadi ahli PKR; parti MB Selangor. Tidakkah perkara ini akan diketahui pimpinan PKR? Tidak malukah PAS pada ketika itu bercakap “Ya kami bersama PR dan kami ikhlas kerana kami Parti Islam” sedangkan pimpinan PKR sudah tahu tentang usaha khianat pimpinan PAS Selangor?


Nazree Yunus adalah Presiden NGO yang dimaksudkan oleh YB Khalid Samad.

Aduan Abdullah Karim

NGO yang dimaksudkan oleh YB Khalid Samad ialah Gerakan Rakyat Anti Korupsi atau nama glamernya GERAK. Presiden GERAK yang dimaksudkan ialah Mohd. Nazree Yunus. Nazree baru sahaja menyertai PKR. Beliau sedia menjadi saksi terhadap aduan Exco Pemuda, Abdullah Karim. Abdullah Karim ada hard evidence atau bukti kukuh tentang plan Kerajaan Perpaduang di Selangor dan mempunyai saksi yang sanggup tampil ke depan iaitu Nazree Yunus. Respek den pada bekas budak SMAP Labu dan Universiti Malaya ni kerana berani menjadi saksi kepada Abdullah Karim.

Nazree ketika menyerahkan borang keahlian PKR kepada Ketua AMK baru-baru ini.

Diktator baru PAS

Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali boleh buang detil aduan Abdullah Karim dengan alasan tiada merit. Cakap dopan wartawan Malaysiakini dengan selamba dan gelak ketawa pulak tu. Kurang ajar mangkuk ni. Sabar yolah bai.

“Bila saya lihat, beberapa perkara yang beliau sebut itu tidak tepat. Jadi tidak cukup meritlah hendak serah pada jawankuasa disiplin,” kata Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali.

Sukahati si MANGKUK Stopa ni buang aduan Abdullah Karim dalam tong sampah. Abdullah Karim masih bangun dan terus melawan[link]. Ini bayangan diktator dalam PAS. Tuan Guru Haji Hadi sudah tidak berfungsi lagi bila dikuasai Mustafa Ali. JKD-PAS atau JawatanKuasa Displin cuma menjadi boneka Mustafa Ali. Setakat ni sahaja pendedahan Baganutama. Yang lain-lain akan menyusul, Insya Allah. Terpulang kepada publik untuk menilai. Dengan pendedahan terbaru ini, yang den boleh simpulkan ialah Mustafa Ali sengaja membuang aduan Abdullah Karim kerana hendak cover up plan puak Kerajaan Perpaduang dalam PAS yang telah digagalkan oleh Tuan Guru Nik Aziz. Den amat bersetuju dengan rumusan blogger Xenan tentang praktis terkini yang dilakukan oleh Mustafa Ali. Apo nak jadi ni bai?

Gembira betul Mustapha Ali.Siap gelak2 lagi.Mmg Tricky Master la mamat ni. JK Displin PAS bawah tapak kaki die jer.Selamber tapis apa2 yg nak masuk dlm JKD.Setiausaha "Agung" sungguh. Busuk2 kes liwat anwar pon, Mahkamah at least kasi jugak bukti n tuduhan dua2 belah pehak dibentangkan dulu depan hakim. Tak kesah la ada merit ke idak.Baru ler Mahkamah leh putuskan.

Lagi hebat bila bukan hampir tapi semua geng dia buat lah apa saja, langsung tak kena apa2. Takat kene kutuk n kritik tadak cacat cela nya pon bang.Tuh bukan hukuman da.Bila tengok senarai tindakan displin PAS pada geng UG ni, teringat gua pada Party lawan PAS.

Dengan Party ni pon, lu dakwa la apa pon diorg mesti menang gak. Masuk parlimen menang, masuk DUN menang siap leh tukar speaker, masuk court menang.Kalah cuma satu jek..bila berdepan dengan undi rakyat. Maybe tuh jek kot jalan nak kalahkan "bayangan UMNO" ni?


Berkaitan :
Aduan Abdullah Karim & Tulang Besi tidak boleh "dibakulsampahkan" <-- Woi Pakaq, hang punya laporan yang ni pun delay lagi ka? Jika laporan Zainulfaqar ini tidak disiarkan oleh Harakahdaily, memang sah Khalid Samad sekarang adalah orang buangan PAS dan juga membuktikan Mustafa Ali telah lama menguasai organ-organ penting Parti PAS seperti Organ Penerangan Parti dan Pejabat Agung PAS Jalan Raja Laut.

Monday, February 22, 2010

Sehari bersama Tulang Besi - Part 1

oleh ali :

Salam Jalan Raja Laut. Den sekali lagi dirasuah dengan Nasi Arab. Maso kek Istana Keadilan Putrajaya, blogger yang nak belanjo den Nasi Arab tu tak sanggup nak belanjo den sobab dugong-dugong yang kaler kuning pun menyomak samo [link]. Kali ni blogger tu bermati-matian akan belanjo den Nasi Arab Kambing Kebab jiko den berjaya membawa Tulang Besi ke muko pengadilan opps, ke muko pintu utama Bangunan Pejabat Agung PAS Jalan Raja Laut. Den yang selamo ini menyokong perjuangan murni Tulang Bosi pun setuju lah dengan rasuah blogger tersebut. Nasi Arab Kambing Kebab tu beb. Den dah lamo kebulur dengan menu Arab nih. Hari ini adalah hari Jumaat 12 Febuari 2010. Rayo cino nak menjelang tibo. Patut den bercuti kek kampung halaman ni bai. Huhuhu.

Pukul 2.00 pagi

"Hello mangkuk, hang ado kek mano nih?" Den kol Pakaq.
"Mangkuk pyrex, aku ada kat KL ni, awat?"
"TB sampai pagi karang pukul berapo?"
"Sapa kena penyakit batuk kering ni?"
"Kurang lomak punyo budak, den tak banyak kredit ni bai"
"Ha Ha Ha. Pukul 8.00 pagi. Hang ni tak boleh melawak langsung"
"Dio sampai kek mano? KLIA atau LCCT?"
"Nanti hang tunggu kat KLIA," jawab pakaq konfiden.
"Boto ko ni?"
"Dari sumber risikan kami..."
"Dah la woi, den takdo kredit ni nak layan lawak hang"
"Ha Ha Ha. Ok-ok. Roger-roger"

Pukul 6.30 pagi

Macam biaso den bangun awal. Lepas solat subuh terus bawak diri ni ke stesen bas. Pukul 6.35 pagi, den dah ado dalam bas. Bilo nak jalan bas ni? Sambil menunggu bas poyo ni nak jalan, den terpikir gak takkan Tulang Bosi naik penerbangan MAS? Itu hari semasa menghadiri Konvensyen Blogger PAS pada 20 Disember 2009 dio naik penerbangan Air Asia dengan duit derma kenkawan. Takkan hari ni naik MAS yang harga tiket lagi mahal dari Air Asia? Musykil den.

Pukul 7.30 pagi

"Assalamualaikum, hang ada kat mana ni?" Pakaq kol den.
"Den dalam bas ni. Nape? Den kojap laie sampai KLIA ni"
"Tukar plan, TB turun LCCT" Peh terbakar den. Bas ni straight gi KLIA.
"Hang ingat ni Bas dalam cito Harry Potter ko. Boleh tukar-tukar jalan"
"Takpe-takpe. Hang turun R&R Dengkil. Nanti One-G amik hang" Lagi terbakar den. Bilo kalo bas ni jalan atas Highway Elite? Hadoihai.
"Bas ni tak jalan atas highway la mangkuk. Takpo den suruh member den kek KLIA hantar den ke LCCT. Roger and out"

Bongih den kojap. Baik den tamatkan conversation telefon ni. Den tak boleh tunjuk raso marah tu. Nanti tak baik jadinya. Den taknak jadi macam Pak Ngah. Pak Ngah den kalau bondo-bondo yang tak ikut plan ni memang dio maki habis-habisan. Sakit telingo mendongar eh. Den ingat orang pass (lulusan) Amerika memang perangai macam tu kot. Tapi marah Pak Ngah den kojap yoo.

Pukul 9.00 pagi

Apepasal musti kaler kuning? Kalau kaler pink tak boleh ko?

Dah satu jam bersapau den menunggu TB. Maso ni den banyak tangkap gambar omputih yang baru sampai. Seksi-seksa woo. Sambil tu mengharapkan makwe-makwe dari negara Gabon menjengah balai ketibaan LCCT. Ha Ha Ha. Macam la Malaysia ni destinasi paling popular dalam dunio.

"Assalamualaikum ya Sheikh. Anta ada kat mana ni?" Ostad One-G kol den.
"Den ado kek dopan International Arrival LCCT. Ostad ado kek mano?"
"Ana ada depan McD ni. TB kol ana. Dia dah sampai. Tengah amik beg jap"
"OK-ok. Den jumpo ustad dopan McD" Den poie dengan harapan dio belanjo den McD. Den tengah lapar haa.

Dopan McD LCCT

"Ahlan wa sahlan ya Sheikh ul Kabir"
"Aik, den bukan TB la Ostad"
"Hi Hi Hi. Eh jom gi tempat ketibaan" Berkecai hati den nak meraso Big Mac pepagi buto. Hajat di hati nak raso Prosperity Burger. Den laparrrr ni.

"Anta ni bila lagi?" One-G tanyo den sambil berjalan ke Balai Ketibaan.
"Bilo apo ni ustad?"
"Anta ni dah wajib ada zaujah ni"
"Sapo la den ni. Muko den terlalu kacak la ustad" Den merendah diri dengan muko duopuluh sen.
"Anak-anak usrah ana banyak yang cantik-cantik. Nak U mana? UKM, UM, UIA, U..."
"UIA pun ado ko ustad?!" Den sedikit terkejut. Global jugak ustad babyface nih.
"Bukan setakat UIA je, anta nak kulit kaler ape? Coklat, hitam, putih, merah, putih albino.."
"Rambut kaler oren takde ko ustad?"
"Anta ni.. Mana la ana tahu. Ishh. Nak senang suruhlah bakal zaujah anta pakai inai kat rambut. Oren jugak"
"Tak haram ko? Karang JAIS tangkap den lak"
"Halal la. Ada cop SIRIM lagi. Ha Ha Ha"
"Biar boto ni Ustad. Ustad ado tauliah JAIS tak ni? Karang satu Batalion pegawai JAIS dengan Polis tangkap ustad macam diaorang tangkap mufti wahabi tu"
"Si Maza tu? Ha Ha Ha."
"Eh tu TB dah sampai ustad" Alamak kacau daun boto la TB ni. Tengah topik menarik dio mencelah.

Tinggi TB saling tak tumpah macam tinggi The Big Show. Yang baju merah tu TB. Ustad One-G yang pakai baju hitam tuh. Tinggi ustad One-G je dah 180 cm. Ha Ha Ha.

Selepas den dipaksa laga-laga pipi dan dipeluk ikut style Arab.

"Ini Ali Baganutama bang Rahman" Sahut ustad One-G.
" Ooo ini dia jejaka yang kacak tu" Balas Abang Rahman@Tulang besi@TB.
"Eh, baru tahu ko yang den ni kacak? Ha Ha Ha."
"Mana Pakaq? Eh jomlah kita dah lewat ni" Gesa TB.

Peh laju TB ni bai. Patutnya kena lah tunjuk gaya orang terkena simpton-simpton Jet Lag. Macam letih, sluggish dan monyok tapi tidak bagi TB. Dio lagi laju dari den. Den slow sobab lapar. Korang taknak makan ko? Borenti la kojap minum teh. Sorang pun tak mendengar jeritan batin den. Huhuhu. Seperti dijangkakan Pakaq tengah membuto dalam kereta. Mangkuk belanga punya wartawan.

"Pakaq, hang kena bawak kete ni. Ana dengki anta dah tidur berejam"
"Tak baik dengki-dengki. Tertekan aku" Pakaq buat muko seposen.
"Ha Ha Ha. Jomlah karang tak sempat. Abang Rahman kena balik hari ni jugak"
"Mak ai bang. Indonesia tak bagi tauliah cuti Gong Xi Fa Cai ko?"

Pukul 10.00 pagi

Pakaq bawak kereta ustad One-G macam Kimi Roikkonen, memecut keluar dari LCCT menuju ke KL.

"Bang Rahman mintak detil-detil yang nak diserahkan pada Jalan Raja Laut?" Den tak sabar nak tengok aduan-aduan TB.
"Ali ade stepler tak? Ada detil-detil tu belum stepler lagi" Terus den roger blogger Ummuasiah.

"Kak, ado kek mano ni? Kitaorang dah nak ke KL ni. Nak mintak tolong akak carikan stepler"
"Eh dah pukul 10 ni. Lewat dah ni. Akak dah nak sampai dah. Nak buat apa stepler?"
"Flight delay la kak sebab salji turun kek Selat Melako. Stepler tu nak bikin pusaka. Ha Ha Ha. Ala nak stepler kertas-kertas aduan Abang Rahman yang membukit ni"
"Ok-ok nanti akak belikan"

Dalam perjalanan ke Jalan Raja Laut, TB dengan Pakaq membincangkan update-update tentang situasi terkini PAS Pusat. Banyak diskusi tentang perihal undang-undang. Serius bunyinya. Tapi den dah tak peduli itu semua. Den tengah fokus membaca detil-detil aduan TB. Ustad One-G pulak tidur-tidur ayam.

"Sejak bila kereta ana pakai enjin jet Sukhoi nih. Laju betul hang bawak"
"One-G tak baik kata macam tu. Tertekan aku" Jawab Pakaq. Poyo betul wartawan Harakahdelay nih.
"Kurang ajar!" Den tetiba terjerit.
"Anta ni kenapa Sheikh?"
"Cis den terbakar baca kertas ni"


Click for enlarge. Den terbakar baca helaian ni. Terus den snap gambar. Baca yang dihitamboldkan tu. Ustaz Nasa Mat Isa memang power menipu para pengundi.

Pukul 10.50 pagi

Akhirnya sampai ke Jalan Raja Laut. Alhamdulillah. Sampai jugak walaupun terlewat setengah jam dari jadual asal. Nama pun janji Melayu. Kalau tak lewat bukan Melayu maa.

"Afwan ana tak dapat join antum semua untuk peristiwa bersejarah ni. Ana terpaksa hadir dalam program parti ditempat lain. Nanti ana amik antum pukul 12.00 tengahari nanti. Ana terpaksa pergi dulu. Ana dah lewat ni" Jelas Ustad One-G.
"Hang ni One-G, hang takde aku lagi tertekan tau tak" Pakaq buat muko seposen.
"Ngengada la anta ni. Manjang tertekan je. Tengok Ali ni, relax je" Ustad ni puji den. Dio tak tahu den tengah kebulur ni. Sojak dari malam tadi tak makan.
"Hang Ali nak ngurat budak opis yang hang cakap tu kan" Usik Pakaq.
"Hoi mano ado. Den saman hang Pakaq. Mangkuk copal punya wartawan"
"Ana berbanyak terima kasih dengan anta Ustad. Nanti pukul 12 kita jumpa. Jom" Kata TB.

Selalu den amik gambar kek gugel, arini den snap melalui lensa kamera den. Kono cat baru ni bai. Dah berkulat den tengok.

Maso den snap gambar bangunan Pejabat Agong PAS, TB dah masuk opis sambil diiringi Pakaq. Den terpaksa keluar balik cari bateri Double AA. Boleh lah pulak time ni bateri kamera den kong. Kono la boli. Yang sedia menunggu kat dalam Pejabat Agong ialah blogger Ummuasiah, Abang Bad dan Bro Rahim. Den bilo masuk main entrance Pejabat Agong tu den dah nampak mee goreng. Apo lagi den pun lapun la. Den ingat kan free. Sambil tu ade satu brader pakai Bush Jacket puji-puji TB. "Ana kenal dia ni. Dia ni dulu aktif masa Mahfuz jadi Ketua Pemuda. Bukan orang lain dia ni" Puji brader tu (Selalu keluar Harakah brader ni tapi bukan YB). Den dah tak peduli apo orang tu nak puji. Den kono habiskan mee ni dengan segera. Dan nak ikuti apa yang berlaku kat atas. Mano la tahu si Stopa tengah smackdown TB. Pakaq bukan boleh harap sangat, dia mesti backing boss dio.

"Eh, Adik manis ni nak ke mana tu?" Ala dongki la pegawai ni.
"Puan,saya nak hantar thumbdrive ni kepada Zainulfaqar. Dia baru sms suruh hantar ke atas dengan segera" Den bohong sunat sambil tunjuk thumbdrive yang sesat kat poket seluar den. Ini bohong memang dapat pahala punya.
"Apa kandungan thumbdrive tu?" Macam Polis la pulak dio ni.
"Rahsia la Puan. Jika saya mendedahkan kepada Puan, nanti saya melanggar bai'ah taat setia saya kepada jemaah PAS" Kau tengok den dah jadi penipu macam Stopa.
"Pemuda yang taat begini lah yang parti kita mahukan. Pergi lekas" Pegawai tu puji den. Korang tengok, penipu zaman sekarang ni dipuji orang bai.

Ustaz Rahim menerima baik kedatangan TB. Kelihatan Ustaz Rahim memberi cop kepada setiap detil dari TB sebagai bukti penerimaan.

Akhirnya, den sampai ke tingkat yang dimaksudkan. Stopa takde. Jadi TB selamat dari dismackdown oleh Stopa. Personal Assistant, PA Stopa iaitu Khairul Anuar Md. Zuki pun takdo. Apo nak jadi ni bai? Takut ko. Tapi Setiausaha Kerja Pejabat Agong iaitu Ustaz Rahim menyambut TB dengan hangat dan mesra. Alhamdulillah. Ramai kakitangan di Pejabat Agong tahu kehadiran TB. Den raso ramai yang memberi sokongan kepada TB.

Pukul 11.15 pagi

Sidang akhbar dilakukan dengan selamba di Pejabat Agong PAS.

Selesai berurusan dengan Ustaz Rahim, TB terus turun ke bawah dan dengan segera mengadakan sidang akhbar kek tompek den makan mee goreng tadi. Laju betul mamat ni. Ekau tak lapar ko TB? Rupo eh bawah tu dah dijadikan kodai makan plus jual buku. Den lak selambo badak makan tadi sobab ingatkan free. Selamat blogger Ummuasiah tolong bayarkan untuk den. Sidang Akhbar dihadiri oleh wartawan Malaysiakini, Pakaq(Harakahdaily) dan blogger seperti Ummuasiah. Setakat pemantauan den, Malaysiakini ada buat laporan sidang akhbar TB [link].

Yang den hairan tu mano laporan Pakaq. Woi Pakaq, laporan hang delay lagi ka? Malaysian Insider yang tak hantar wakil pada sidang akhbar TB pun boleh buat laporan berkenaan [link]. Peh power Malaysian Insider nih, diaorang hantar makhluk halus hadiri sidang akhbar TB. Ha Ha Ha. Buat pengetahuan semua, sidang akhbar tersebut sepatutnya dihadiri oleh ramai wartawan dari pelbagai media tetapi disebabkan cuti Gong Xi Fa Cai menyebabkan ramai wartawan ni bercuti. Pakaq sepatutnya cuti pada hari Jumaat tersebut tetapi sanggup memendekkan tempoh cuti beliau. Begitu jugo dengan den. Tapi den tak penting pun. Buek menyomak yo.

Pukul 11.38 pagi

Sesi sidang akhbar TB berakhir.

"Eh jom kita gi Kampung Attap. Abang Rahman belanja korang makan" Sambil pegi ke bahu jalan menahan teksi. Tahu pun lapar. Den sebonar eh masih lapar lagi ni. Mee goreng tadi cuma berjaya memenuhi 1/8 usus kocik den. Ado lagi 7/8 ruang kosong maa.

Sampai ke sebuah restoran yang indah ditepi longkang besar. Tiba-tiba..

Bersambung daa...

Saturday, February 20, 2010

Mata

oleh ali :



Salam alop niyan. Lagu ni den minat sebab bunyi gitar dia menarik. Den kurang hayati lirik lagu ni. Tibo arini den dongar balik lagu ni dan menghayati liriknya dengan sepenuh hati. Apo dah jadi dengan den ni bai? Den dah semakin sensitif dengan lagu-lagu yang berkumandang disekeliling den. Mata adalah eleman yang paling payah nak menipu. Kalau anda merasakan seseorang itu tidak jujur, pandang matanya. Lihat samada dia gugup atau tidak. Ingat, praktis ini tidak menjadi bila anda berhadapan dengan Mustafa Ali atau ahli politik yang sewaktu dengannya. Jika seorang pemuda menyatakan ia jatuh cinta kepada seorang gadis, terus lihat anak matanya. Anda boleh perasan ia jujur atau tidak hanya dengan memandang anak matanya. Tetapi bertuahlah anda bila seorang gadis menyatakan "Aku cinta kepadamu" kepada seorang lelaki, kerana gadis itu jujur menyatakan hasrat hatinya. Wanita tidak menipu bila berkata demikian.

Thursday, February 18, 2010

Unity Government RETURNS

oleh ali :

Salam Kerajaan Perpaduang. Hari ni den cuba memantau internet Malaysia. Ha Ha Ha. Bukan apo den tertarik dengan satu laporan Utusan Malaysia [link]. Macam mana seorang Ulamak yang popular dengan Amanat Haji Hadi boleh kata UMNO tidak lagi menganggap agama dan politik sebagai 2 perkara yang berbeza. Hilang akal ko apo? Dulu dio yang cakap UMNO ni mengamalkan politik suku agama suku. UMNO pada tahun 1981 tak jauh beza dari UMNO 2010 bai.

KUALA LUMPUR 17 Feb. - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, UMNO kini melalui satu perubahan yang baik apabila parti itu tidak lagi menganggap agama dan politik sebagai dua perkara berbeza. Katanya, ia juga merupakan satu proses anjakan paradigma kepada UMNO."Oleh sebab itu, perbincangan mengenai perkara asas antara Pas dan UMNO terutama Islam amat penting," katanya ketika ditemuramah sebuah stesen televisyen dan disiarkan melalui blognya http://presidenpas.org.my hari ini.

Selidik dulu laporan Utusan

Sabar dulu bai. Itu sumber Utusan Malaysia. Utusan Malaysia tu suratkhabar rasmi UMNO macam paper Harakah. Utusan keluar tiap-tiap hari. Harakah keluar 2 kali seminggu. Itu je beza antara 2 paper tu. Utusan Malaysia ni macam Herman Samsudeen la. Kaya dengan tokok tambah, bohong dan kaki bodek. Itu sobab den seharian sampai ke malam tunggu press statement dari TG Hadi untuk nafikan atau counter laporan Utusan Malaysia yang kontroversi itu.

Malangnya tiada beb. Hadoihai. Apo nak jadi ni bai. Kalau den jadi TG Hadi, den akan buat kenyataan balas menafikan laporan Utusan itu dan mengatakan ia adalah fitnah dan kerja jahat UMNO semata-mata. In your dream lah Ali !!!

Penipu besar

Bila tiada kenyataan nafi dari TG Hadi, ini akan menimbulkan kembali polemik Kerajaan Perpaduang. Poyo betul lah. Selepas Mesyuarat Khas yang TG Nik Aziz nak buang Hasan Ali, Mustafa Ali dan Nasa Mat Isa, TG Hadi buat bold statement yang pintu rundingan sudah tertutup. Aik, hari ni TG Hadi sudah menghalalkan kembali rundingan dengan UMNO. Memang penipu. TG Hadi, bukan nak cakap bohong la, anda memang terhegeh-hegeh nak cuim UMNO.

Publisiti bantu mangsa lemas

Baru bantu selamatkan seorang mangsa lemas takkan dah jobo. Publik dah pandai asingkan topik lah. Bab ekau bantu selamatkan mangsa lemas tu memang kami kagum dan ucapkan tahniah. Tetapi bab kerjasama dengan UMNO, pliss la tolong jangan memangkuk belangakan publik. Jika anda, TG Hadi mengeksploitasikan sentimen simpati untuk up balik idea Unity Government setelah membantu menyelamatkan mangsa lemas, memang anda silap besar. Ini memang kes mengeksploitasikan publisiti murahan dengan cara yang kurang ajar dengan harapan orang Melayu (baca: para pengundi dan ahli PAS) termakan umpan anda. Boleh jalan daa.

Click for enlarge. Kartun Zunar ni memang best. Sapo tak paham tu memang gomar makan megi tongah malam buto.

Sumber Utusan

Manjang kono tipu la kito ni dengan 'Pemimpin Islam'. Youtube yang jadi rujukan Utusan Malaysia keluaran Terangganukini telah dimutekan pulak suaro eh. Apo nak jadi ni bai. Ado baiknya kito semuo dengar Youtube penjelasan Tulang Bosi mengenai clan PAS Ganu dengan Malaysiakini. Jangan tak dongar bai.

Polemik hukum sebatan Kartika akan berakhir?

oleh ali :

Salam satu Malaysia. Akhirnya Menteri Dalam Negeri kita, Hishamudin tidak punyai alasan untuk flip-flop lagi. Laporan Berita Harian melaporkan,

Sambil merujuk kebimbangan sesetengah pihak berhubung hukuman sebat ke atas Kartika Sari Dewi Shukarnor yang belum dilaksanakan, beliau menegaskan sebatan terhadap tiga wanita itu tidak langsung mendatang kecederaan.

"Dari segi pelaksanaan dan kebimbangan orang ramai kononnya apa yang berlaku (hukuman) tidak berperikemanusiaan dan mencederakan, tidak berasas dan hanya digembar-gemburkan sedangkan apa yang dilihat tiada kesan kecederaan langsung."Berdasarkan temubual dengan tiga pesalah wanita itu, didapati bahawa mereka reda, insaf dan bertaubat dengan hukuman yang diterima.

Mangkuk, menipu atau pemalas?

Tahniah den ucapkan kepada Menteri Dalam Negeri atas isu ni. Tak macam tahun lepas, Menteri mangkuk ni siap menipu satu Malaysia dengan mengeluarkan kenyataan yang Malaysia tidak mempunyai kepakaran dalam melaksanakan Hukuman sebatan ke atas pesalah syariah. Masa dia keluarkan kenyataan menipu itu, satu video youtube tersebar menafikan fakta Hishamudin. Tak tahu la den sama ado menteri ni menipu atau tak buat homework selepas mengambil alih Kementerian Dalam Negeri? Raso hati den dio menipu. Ha Ha Ha. Jom lihat youtube yang dimaksudkan.



Pemain import

Kalau memang takde pakar merotan, ini kes kalau la, kita boleh import dari luar misalnya dari Arab Saudi. Jika kita boleh import jurulatih bolasepak dari luar negeri, mengapa tidak kita import pakar pelasana hukuman syariah dari luar negara. Banyak je orang kita import konsultan dari luar negeri untuk buat empangan hidroelektrik, stadium, ERL dan lain-lain. Takde orang bising pun.

Sang Algojo

Untuk lebih realistik mana la tahu nanti ada hukuman pancung satu hari nanti dalam negara kita, tukang pemancung anak tempatan tak terlatih, kita boleh import dari Arab Saudi. Ekau nak suruh den pancung boleh bai. Tapi takut den terpotong remos rambut pesalah. Ha Ha Ha.

Kartika

Polemik tentang isu Kartika tidak akan berakhir. Sister In Islam, SIS pun dah menyalak[link]. Untuk kes Kartika, den sarankan tak payahlah dihukum minah ni. Ini bukan sobab minah ni jadi tumpuan media tempatan dan antarabangsa. Ia kelihatan tak adil jika dilaksanakan hukuman sebatan tu. Arak kau jual berleluasa. Yang bagi lesen arak tu ekau rotan dulu baru boleh ekau sobat Kartika. Jikalau tidak, malu kek orang nak cito Islam ni adil kek semuo manusio dan makhluk.


Wednesday, February 17, 2010

Herman Samsudeen penipu BESAR? - Part 2

oleh ali :

Previously on Herman penipu "Part 1"

Salam satu Malaysia. Den tak tahu nak cakap apo pasal 'sahabat' kito ni. Apo kono dengan ekau ni jang. Nak kato jobo, umur dah tuo. Ok-ok. Ia bermula bilo den baca laporan Malaysiakini [link]. Alamak. Mamat ni mesti ado tokok tambah punya. Reputasi Herman dah lama tercalar. Den tengok laporan Malaysiakini tu pun macam perli-perli si mangkuk belanga nih. Ha Ha Ha. Alhamdulillah, akhirnya kebenaran terserlah juo. Laporan dari Harakahdelay opps, Harakahdaily berbeza dengan laporan Herman. Harakahdaily melaporkan TG Hadi mengarahkan anaknya terjun ke laut dan menyelamatkan mangsa lemas. Manakala laporan Herman di dalam blog peribadinya menyatakan TG Hadi terjun sendiri ke laut menyelamatkan mangsa lemas. Peh. Kalau ikut maksud tulisan si Herman la. Mari kita lihat perbezaan antara 2 laporan tersebut. Lepas tu den serahkan kembali kepada publik untuk menilai.

"Hari itu, lepas solat Asar, Tok Guru pergi mengail di pantai depan rumahnya. Tiba-tiba dia tengok orang sedang terkapai-kapai lemas. Dia terus suruh anaknya terjun ke laut dan dia bersama-sama menarik orang itu," cerita Haji Omar, Pengerusi Masjid Rusila, yang terletak di sebelah rumah Abdul Hadi.

Sekarang mari kita lihat laporan si Herman pulak.

Click for enlarge. Lihat perkataan yang dibulatkan. Pemimpin yang dimaksudkan ialah TG Hadi dan yang terjun ke laut menyelamatkan mangsa lemas ialah TG Hadi sendiri. Itu laporan Herman[link].

Famili TG Hadi selamatkan mangsa lemas itu betul dan kita berbangga dengan aksi tersebut. Tetapi fakta tetap fakta. Penilaian kita base on fact and figure. Jika faktanya ialah TG Hadi mengarahkan anaknya terjun ke laut menyelamatkan mangsa janganlah kita tokok tambah kata TG Hadi sendiri terjun ke laut selamatkan mangsa. Itu berbohong. Saling tak tumpah perbuatan itu dengan paper Utusan Malaysia. Kalau nak bikin propaganda pun agak-agak la bai. Jangan terlampau jobo. Rakyat Malaysia dah tak boleh nak diperbodohkan lagi. Hormatlah sikit intelek publik. Herman oh Herman. Apo nak jadi ni bai?


Video youtube yang memaparkan keluhuran budi TG Hadi dan familinya pada mangsa lemas pada hari kejadian.

YB Yusmadi Yusuff bakal menjadi YB BEBAS?

oleh ali :

Salam satu Pulau Pinang. Den memula kenal dengan YB Yusmadi ni semasa kempen Pru ke-12 tengah menggila. Entah macam mana ada satu gambar yang pelik den tengok masuk dalam laptop den. Hairan den dengan gambar tu.

Semasa kempen Pru-12


Naik basikal berkempen dengan berpakaian blazer & tali leher? Ini hanya lakonan untuk meraih publisiti murahan yang hanya dikagumi oleh orang kampung. First impression, den nampak mamat ni poyo dan jobo. Tak pernah pulak den tahu yang Pulau Pinang ni terletak di kawasan 4 musim macam kek Negara Great Britain. Gilo ko apo ni? Tengahari pakai tie. Tengah berkempen pulak tu. Memang serius jobo mamat ni. Agak-agak la bai. Mangkuk belanga punyo calon.


Tali leher atau tie tidak dicipta untuk aksi jobo ni. Baru den tahu tali leher ni berasal dari askar-askar upahan berbangsa Crotia. Tujuan utama diciptakan tali leher ini untuk memanaskan badan di musim sejuk. Bukan untuk tujuan tunjuk jobo dopan orang kampung. Paneh tu bai pakai tie maso tongahari buto.

Selepas Mac 2008

YB Yusmadi mula menghiasi kaca televisyen Malaysia seperti dalam rancangan HUJAH Tv9 dan Sudut Pandang Astro Awani. Peh. Power gak idea dan bahasa omputih dio. Den dah mula nampak mamat ni boleh jadi future leader untuk Malaysia. Chegubard pun ok jugak tapi tak nampak idea beliau. Dari segi gaya aktivisma rakyat dan kerjabuat, Chegubard nombor satu. Sehebat-hebat YB Yusmadi, dio masih belum boleh mengatasi Khairy Jamaludin dari segi artikulasi, retorik dan idea. KJ tang tu memang bagus. YB Yusmadi boleh pergi jauh jika diberi peranan yang betul dalam PKR.

Den lagi kacak dari ekau la. Jangan nak jobo la bai.

Task Force 2010

Task force mangkuk ni tak pernah tidur bai. Kita ingat objektif kumpulan ini cuma Selangor, Perak dan PAS (baca: Kerajaan Perpaduang). Tidak sama sekali. PKR adalah lubuk pengundi kaum India. Tak dapat tidak TF2010 wajib melemahkan parti PKR menjelang tahun 2010 demi melengkapkan wawasan Dato' Seri Najib. Selepas Zahrain dan Zulkifli Noordin (Zul ni sah-sah akan keluar PKR jugak), YB Yusmadi bakal menjadi YB yang tidak berparti selepas ini. Isu serbuan SPRM terhadap IGP Musa Hasan dan Setpol Tan Sri Nor Mohamed Yakcop cuma nak mengalihkan tumpuan publik seketika. Bilo semuo dah khayal dan digula-gulakan dengan aksi kononnya SPRM adil, maso tu lah kita tak sedar TF2010 sedang mencapai matlamat utamanya. Ha Ha Ha. Buto-buto rakyat Malaysia sedang ditipu maa.

Kepada YB Yusmadi

YB Yus, jika anda ada tak puas hati dengan Anwar Ibrahim, Chegubard, Kerajaan Pulau Pinang atau apa sahaja, sila luahkan secara terang- terangan. Secara terbuka. Kami publik pandai menilai dan menghukum. Anda adalah pemimpin masa hadapan Malaysia. Anda boleh berhujah dan mempunyai karisma tersendiri. Berpegang teguhlah dengan prinsip anda, nescaya rakyat bersama anda. Bukan pakai baju kot mahal dan tali lehar maso tongahari buto masuk kampung. Tak perlu tu dor. Rakyat melihat serta menilai kemampuan anda, idea anda dan integriti anda. Bukan menilai pakaian anda. Jangan terpengaruh dengan sandiwara UMNO. Jangan terpengaruh dengan spin UMNO. Jika anda masih ahli PKR dan teguh bersama Pakatan Rakyat, sila nafikan yang anda akan menyertai dan menjadi YB Bebas seperti Zahrain.

AC Milan VS Manchester United

oleh ali :

Salam satu Eropah. Den meramalkan Man U kalah 2-0 kepada Milan. Biasalah, ramalan den selalunya boto bai. Ha Ha Ha. Tak cayo ekau tengoklah nanti.

Manchester United

Bermain di Milan menyebabkan Man U pasti gugup. Man U dah tak power setelah kehilangan pemain paling jobo dalam dunia, Christiano Ronaldo. Ferguson masih tidak pandai mengoptimize Fabio disebelah kiri. Budak ni main cantik dan laju tapi tidak diberi peranan sewajarnya. Rugi bai. Rooney masih gagap. Kurang bantuan dari tengah. Ditambahparahkan dengan ketiadaan Giggs. Tengok la karang Man U main dengan style Itali.

AC Milan

Tengah Milan sangat power. Ronaldinho tidak sejobo dulu. Sudah matang. Pirlo, peh ni orang tuo amat berbisa. Walaupun bulu kakinya tidak selebat dulu tapi rembatannya seakan arwah Mokhtar Dahari. Pato boleh bersendirian di bahagian serangan. Budak sekolah ni bahaya. Dia meniru cara permainan den. Ni mesti ado spy intip cara permainan den. Tapi key match ini terletak dibulu kaki David Beckham. Peranan Beckham sangat penting dalam perlawanan ini. Beckham tahu sangat taktik strategi Ferguson. Dan kaki kanan Beckham masih berbisa bai. Beckham bukan tahu sangat skill bola. Harap rajin dengan freekick je. Tapi pengalaman dan rembatannya menyebabkan Ferguson bakal meraung pagi ni.


Beckham sewaktu jobo bersama Man U. Jejak langkah jobonya telah ditiru bulat-bulat oleh Christiano Ronaldo.


Beckham bersama AC Milan ketika sudah tua tetapi sangat berpengalaman.

Ekau tengah simpul tali ko?

Kesimpulan, AC Milan bakal memenangi perlawanan pusingan pertama ini walaupun dibarisi ramai pemain tuo kebatun. Tetapi barang diingat, AC Milan mempunyai teknologi menjadikan pemain-pemain tuo ini menjadi remaja. Tu sobab Beckham pindah Milan dengan matlamat mewakili negaranya di World Cup 2010 di Afrika Selatan nanti. Man U kalau monang pun nasib je bai. Jadi ramalan Baganutama ialah AC Milan monang 2 gol berbalas telur oleh Man U.