Friday, August 27, 2010

RAYUAN DERMA ramadhan untuk famili tahanan ISA

oleh ali :

Previously on Pembebasan Abg Sudin dari Kem Kamunting : http://www.facebook.com/#!/photo.php?pid=527282&id=100000105053006&ref=fbx_album

Semalam Bro DAP Melayu KL telah menulis kt wall den utk bagi sumbangan sama ado dlm bentuk sedekah atau zakat kpd salah seorang mangsa ISA yg dikonokan tahanan terhad dalam rumah. Den cek-cek, ado laie 20 tahanan ISA yg sedang dikurung bersamo-samo dgn Abg Sudin di kem Kamunting. Tapi tahanan yg paling lamo dah tontu la Abg Sudin (8 tahun). Yang lain-lain tu belum sampai 2 tahun (kalau salah tolong betulkan den).


1] Sumbang terus pada GMI

Jadi, den ingat baik terus sumbang kpd NGO GMI (Gerakan Mansuhkan ISA). Diorg pun dah pakar nak agih-agihkan duit pado famili tahanan ISA. Bendahari GMI yg dalam banner yg den cilok dari internet tu, den tag kan sekali dlm thread ni. Kalau ado apo-apo persoalan, korang terus ke facebook Nashita Md Noor. Jgn risau, dio lah org pertamo yg den tag dalam gambar ni. Korang nak sumbang Gold Dinar Nubex, Gold Dinar Kelantan, tanah, kereta, stall burger, beras, lori 2 tan dan lain-lain selain dari duit kertas RM boleh terus tanyo kt fb Puan Nashita Md Noor. Jgn tanyo den. Kalau den, barang-barang tu takkan sampai kt famili tahanan ISA, sampai kt rumah den dulu. Ha Ha Ha. Kalau bagi duit, terus bank in kan ke akaun Maybank macam dalam banner (gambar) kt atas. Kalau pemaleh copy paste nombor ni : Maybank 162209939776 atas namo Puan Nashita Md Noor.

2] Antara kelemahan ISA

Seperti yg diberitahu, nak sumbang/sedekah/zakat kalau boleh biarlah sebelum raya. Faham-faham la, kebanyakkan famili ni susah dan diorg pun teringin nak berhari raya mcm kita. Diorg menjadi susah bilo penyara utamo famili tu ditahan dan dikurung dalam kem Kamunting. So, hilang lah mata pencarian famili tu. Ini lah di antara kelemahan ketara ISA. Kalau seseorang itu pencuri atau pembunuh, dihadapkan ke mahkamah, lalu bukti mengatakan dia bersalah lalu dijatuhkan hukuman penjara atau gantung sampai mati, so kita tak heran. Apo nak jadi dgn famili dio tu dio punyo pasal. Sapo suruh jadi jahat.

Tapi bilo org tu kono ISA, ia tidak dibicarakan dalam mahkamah. Pihak kerajaan takdo bukti pun nak sabitkan dio bersalah atau tidak. Famili pun tak tahu apo salah dio. Yang kono tahan pun tak tahu apo salah dio. Tahu-tahu je kono tahan dalam Kamunting. Sudah lah dikurung tanpo bukti nak sabitkan dio bersalah, kos sara hidup famili org yg kono ISA tidak ditanggung oleh kerajaan. Kalau korang cakap kerajaan adil dlm bab ni, den tak tahu la apo bahaso yg sesuai utk korang.

Dan lebih menyeksakan, orang yg kono ISA tidak tahu berapo lamo dio akan ditahan. Famili dio lagi la tak tahu. Untung lagi kalau dio jadi pencuri. Kalau dipenjarakan paling bangsat pun 5 tahun. Mcm Abg Sudin dah kono 8 tahun dan 1Malaysia tak tahu bilo dio akan dibebaskan. Tapi den ingat yg paling untung kalau korang makan rasuah. Tak kono jel bai. Paling koman boleh jadi Yb. Kalau pandai menipu rakyat, boleh jadi Menteri. Itu lah kelebihan korang kalau jadi rakyat Malaysia. Selamat Hari Merdeka yg ke-53! Jgn lupo kibarkan Jalur Gemilang anda :-)

3] Harta yg tak ternilai

Jikalau tuan-tuan sumbangkan RM 1 juta sekali pun pd famili tahanan ISA, ia masih tidak samo dgn kehilangan kasih sayang seorang anak kpd ayahnya. Den teringat satu kisah yg den baco dari satu buku. Buku apo den dah lupo tajuk. Ado seorang budiman telah ke pasar. Kat pasar tu dio nampak seekor ibu kucing bersamo-samo dgn 2 ekor anaknya. Ibu kucing dan anak2nya tu kurus kering.

Jadi org budiman tadi amik seekor anak kucing tadi utk dipelihara kt rumah. Ikut logic akalnya, kalau dio bela seekor, maka ibu kucing tadi sonang nak bela lagi seekor anaknya. Maka anak kucing tadi dibela dgn semahunya oleh orang budiman tadi. Di bagi makan dgn secukupnya. Sampai gemuk anak kucing tadi. Tapi tak lamo kemudian anak kucing tadi mati. Org budiman tadi terkejut. Lalu bodah post mortem dibuek. Doktor pakar dipanggil. Selesai post mortem, doktor mengesahkan yg anak kucing tadi mati bukan disebabkan oleh obesiti. Terpinga-pinga org budiman tadi. Wadehel?!

Satu hari, org budiman tadi kembali semula ke pasar. Dio terkejut bilo seekor ibu kucing mencakar kakinya. Oh, ini ibu kucing yg aku ambil anaknya aritu. Getus hatinya. Anak kucing yg lagi seekor juga mencakar kakinya. Insiden tersebut membuekkan org budiman tadi terfikir sesuatu. Oh rupanya anak kucing yg aku bela tadi mati krn tiada kasih sayang. Aku lah yg bersalah krn memisahkan mereka. Ibu dan anak kucing itu totap kurus sepertimano yg org budiman itu temui dahulu. Walaupun kurus, mereka kekal hidup. Moral of the story, kalau binatang pun mati disebabkan hilang kasih sayang dgn ibubapa mereka, apotah lagi dgn manusia. ISA ZALIM kerana MEMISAHKAN kasih sayang seorang anak dengan bapanya!

4] Sapa lu

Dalam thread yg lalu, ado mangkuk yg berhujah mempertahankan ISA. Berhujah la macam mano pun, ekau totap salah. Ini hujah den. Hari akhirat nanti, Allah S.W.T boleh je humban den dan korang semuo dalam nerako. Tapi dgn rahmat Allah, kito semuo dibicarakan di mahkamah Padang Mahsyar nanti. Di mahkamah itu Allah akan select sapo ahli nerako dan sapo ahli syurga. Kalau tuhan pun masih nak bagi maso utk membicarakan hambanya, jadi sapo kito nak halang pembicaraan yg adil bagi seorang warganegara Malaysia yg bebas merdeka. Takkan kerajaan Malaysia lagi hebat dari Allah S.W.T kot?

Untuk rayuan pembebasan Abg Sudin (tahanan ISA paling lamo, 8 tahun), tuan-tuan boleh klik link ni : http://www.facebook.com/photo.php?pid=527282&id=100000105053006&ref=fbx_album

* Sahabat-sahabat boleh kongsikan gambar/thread ini dengan klik ‘share’ di tepi kanan skrin anda. Dalam kotak share itu nanti anda boleh tag seramai 50-60 orang rakan-rakan anda yang lain. Jangan lupa letak tanda ‘@’ sebelum taip nama rakan anda. Sharing is caring. Janganlah sogan share amal kebajikan ni. Dio punyo pahalo berlipat kali gando. Nak-nak bulan poso ni :-)

Klik utk ke posting asal



Monday, August 23, 2010

Rayuan PEMBEBASAN Abang Sudin sempena Syawal 2010

oleh ali :

Di bawah adalah printscreen email den kpd Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein, merayu supaya membebaskan Abg Sudin dari Kem Tahanan Kamunting.

Berikut adalah beberapa fakta mengenai Abg Sudin :

1] Nama sebenar Shamsuddin bin Sulaiman

2] Ditahan dibawah akta ISA pada 18 April 2002

3] Disyaki sebagai ahli JI

4] Duda setelah diceraikan (fasakh) oleh isterinya

5] Mempunyai beberapa orang anak

6] Tidak pernah dibuktikan sbg bersalah oleh mana-mana mahkamah dalam persekutuan Malaysia

7] Ditahan ketika berusia 32 tahun. Sekarang sudah berumur 40 tahun.

8] Sudah 8 tahun merengkok di Kem Tahanan Kamunting kerana ISA (Tahanan ISA paling lama)

Click for enlarge

Mengapa den menulis email kpd Menteri KDN?

-> Dalam 2-3 ari den tak berapo lalu nak berbuko puaso. Bukan la sobab lauk kat masjid tak sodap. Tapi den asik terkonangkan abg Sudin. Bagaimano lah dio berbuko puaso tanpa anak-anak dan isteri disisinya selamo 8 tahun. Ia tentu amat menyedihkan. Den cubo berdiri di dalam kasut abg Sudin. Cubo menjadi empati. Oh amat teraso kesayuaannya.

-> Jadi, petang tadi den amik inisiatif menulis sendiri email kpd Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein iaitu Menteri Keselamatan Dalam Negeri merayu bagi pihak anak-anak abg Sudin supaya bapa mereka dibebaskan dan pulang berhari raya bersama-sama mereka.

-> Untuk memberikan harapan supaya impian anak-anak abg Sudin menjadi kenyataan, den menyeru Yb-Yb, Tuan-Tuan, Puan-Puan dan kawan-kawan menulis email kepada Dato’ Seri Hishammuddin bagi memohon pembebasan bapa mereka. Ini email beliau : hishammuddin@moha.gov.my

-> Jika tuan-tuan ado inisiatif lain, boleh kongsikan bersamo kami di thread ini. Dato’ Seri Hisammuddin juga adolah Menteri yang paling aktif berfacebook. Tetapi malangnya akaun facebook den tidak membenarkan den berhubung dgn facebook beliau (fb tak bagi klik ‘like’). Kawan-kawan juga boleh sampaikan hasrat thread ini ke akaun facebook beliau di sini : http://www.facebook.com/pages/Hishammuddin-Hussein/72613804354?v=wall

* Sahabat-sahabat boleh kongsikan gambar/thread ini dengan klik ‘share’ di tepi kanan skrin anda. Dalam kotak share itu nanti anda boleh tag seramai 50-60 orang rakan-rakan anda yang lain. Jangan lupa letak tanda ‘@’ sebelum taip nama rakan anda. Sharing is caring :)

Klik untuk ke posting asal di facebook den

Friday, June 11, 2010

Antara World Cup & Muktamar PAS

oleh ali :

Salam 1dunia. Hari ini hari Jumaat. Bolasepak World Cup dan Muktamar PAS berlangsung serentak. Kalau korang cerdik, antara 2 event ni yang mano satu jadi perhatian rakyat Malaysia? Dah tontu la World Cup. Lain kali penganjur Muktamar PAS kalau boleh jadi la bijak sikit cari tarikh yang sesuai untuk muktamar. Biar muktamar PAS tu jadi perhatian rakyat Malaysia. Biar jadi perhatian media. Biar jadi tumpuan. Dari situ dapat Political mileage. Dari situ baru dapek keuntungan politik. Hadoiyai. Budak Pusat Serenti pun tahu bai.

World Cup

Dah tontu la den sokong Korea Selatan. Dari Asia untuk Asia bai. Korea dalam satu grup yang payah. Ado Nigeria, Greece dan Anjing Betina. Opps. Argentina la. Ha Ha Ha. Sukar jugak Korea Selatan nak ke pusingan kedua. Takpo rimau bolum bertarung. Tapi dulu Korea ni adalah team lauk maso zaman Mokhtar Dahari. Sonang jo Malaysia nak mengitai Korea. Bapak sonang. Tapi sekarang apo jadi dengan Malaysia. Hampeh. Apo punco Malaysia masih berado ditakuk yang lamo padahal bolasepak Korea sudah ke Bulan.

Jopun? Sah cakap la. Buek malu nak dibandingkan dengan Malaysia. Bolasepak adolah sukan nombor 2 rakyat Jopun. Sukan nombor 1 Jopun adolah Baseball. Malaysia pulak, bolasepak sukan nombor 1. Malah bola ni diberi title sukan rakyat 1Malaysia. Tapi Jopun lagi hebat bai. Sobab apo Jopun dan Korea maju dalam sukan bolasepak tapi Malaysia mangkuk? Kemudahan/fasiliti kito setanding dengan Korea & Jopun. Stadium kito samo hebat. Samo bosa. Tapi korang jangan la doakan Stadium Bukit Jalil runtuh macam stadium kek Terangganu tu. Penaja iklan bola dari syarikat swasta banyak. Support dari Kerajaan 1Malaysia tak ponah berkurang. Bertambah lagi ado. Tapi masih tak sehebat Korea/Jopun. Padahal saiz badan kito serupo jo dengan diorang. Kemudahan tip-top. Negara yang takdo kemudahan asas malah takdo lampu isyarat sobab takdo elektrik, macam Korea Utara pun boleh jugak masuk World Cup. Korea Utara tu doif bai. Elektrik pun takdo. Tapi sukan bolasepak lagi hebat dari Malaysia. Li, takkan Korea Utara takdo lektrik. Aik, korang tak tengok Discovery Channel? Lain kali suruh mamak mapley tu bukak History Channel bai. Ha Ha Ha.

Jawatan seumur hidup

Kalau negara takde elektrik pun boleh bagus dalam bolasepak, abis kenapo Malaysia ni tongon? Apo sobab negara Asia lain terus maju ke dopan tapi Malaysia mundur ke belakang? Even negara yang takdo elektrik boleh masuk World Cup. Kalau den, den salahkan Tun Mahathir. Buek kojo tak abih. Ha Ha Ha. Awal 90-an, Tun Mahathir dengan beraninya memansuhkan imuniti Raja-raja Melayu. Tetapi lupo pulak nak memansuhkan hak ekslusif Raja-raja dalam aktiviti persatuan sukan-sukan macam Bolasepak. Itu yang ado Presiden seumur hidup tu bai. Menyebabkan aktiviti sukan tidak maju dan lombab untuk progresif. Stagnant. Lihat bolasepak Jopun. Mereka bermula dengan Liga-J pada awal 90-an dengan pengurusan yang dilantik atas merit. Pegawai atasasn Liga-J bukan dilantik atas lantikan politik atau fuedal. Tapi dilantik kerana karier dan kepakaran mereka dalam bolasepak. Menyebabkan bolasepak Jopun terus maju macam Ultromen Taro. Sejak tahun 1998, Jopun mano ponah miss masuk World Cup. Untuk melihat Malaysia bertanding di World Cup, Presiden FAM perlu ditukar dan diganti dengan individu yang lebih kenal erti apa itu bolasepak. Kono lantik yang pakar bai. Takkan jawatan tu dipegang sampai seumur hidup. Bak kata pepatah, jika di hulu sungai sudah keruh, usah diharap hilir sungai akan jernih. Kalau Presiden takde merit, usah diharap la pemain bolasepak Malaysia sehebat Korea.

Maruah atau patriotik

Selain Korea, pasukan pilihan den ialah France dan Argentina. Pasukan yang den tak akan sokong selagi den hidup dah tontu la England, Portugal dan Belanda. Tak dapek tu dor bai den nak sokong negara-negara yang ponah menjajah tanah Melayu. Den pun heran dengan sesetongah member den yang jadi kipassusahmati 3 negara tersebut. Kalau diperingkat kelab masih ado ampun dan maaf lagi (Sobab den penyokong tegar Chelsea. Sonyap jangan bagitahu orang lain). Ini negara bai. Maruah nenek moyang kito ponah dipijak mereka. Bukan setakat dipijak malah dibunuh. Tak paham den dengan korang. Kalau ditakdirkan Malaysia masuk World Cup, adakah orang English akan pakai baju bolasepak Malaysia sebagai tanda sokongan? Tak payah den jawab. Korang pun dah tahu jawapannya.

Pemuda PAS & bola

Muktamar Pemuda, Ulamak dan Wanita dah selesai. Korang tolong benarkan den ketawa kojap. Ha Ha Ha. Ostad Tantawi cakap tak lamo lagi PAS ado kelab bolasepak. Ekau biar benar bai. Atau sekadar retorik? Atau idea populis semata-mata kerana nak meraih sokongan peminat bolasepak tempatan atas sentimen World Cup yang bermulo pado hari ini? Adokah tujuan nak adokan kelab bolasepak ini untuk masuk Liga Super Malaysia (LSM)? Takkan saje-saje kot. Wah lopeh ni, Ostad Tantawi jadi striker, Suhaizan Kayat jadi winger dan Sany Hazman jadi keeper. Ha Ha Ha. Tak dapek den nak bayangkan. Bagus jugak. Boleh gak hilangkan lemak-lemak kek badan tu. Baru sihat bai. Kojap.

Sape nak taja?

Korang nak tubuhkan pasukan bola ni atas tujuan apo? Kalau nak masuk dan main liga tempatan ia memerlukan kos. Bukan sikit bai. Berbelas juta ringgit pasti habis. Gaji pemain je sekarang ni dah makan RM 10-16 ribu sebulan. Itu baru sorang. Kenkadang lebih dari itu. Nak berlatih lagi dah pasti makan maso. Kalau korang ado penaja ok la jugak. Tapi sapo nak taja Kelab Bolasepak PAS? Kohilal? Takkan Kohilal bai. Koperasi PAS tu rugi RM 40 juta sobab salah pelaburan. Kalau PAS tak pandai nak mentadbir Kohilal, jadi macam mano nak mentadbir 1Malaysia? Itu baru Kohilal bai. Korang ingat rakyat Malaysia tak pandai nak menilai tadbirurus korang. Macam mano la orang tak sayang kek Al-Arqam. Kalau kek Eropah ni, PAS pasti ditolak sobab kerana tak pandai mengurus organ ekonomi sendiri. Apo nak jadi ni bai.

Bermain bola ala Islam?

Sambung bab kelab bola tadi. Den masih tak nampak tujuan sebenar penubuhan kelab bola PAS ni bai. Adakah kerana nak mengislamkan pasukan bolasepak? Yelah dimana pemainnya diwajibkan pakai serban, pakai jubah dan pakai celak. Ini bukan den nak menghina pakaian nabi bai. Tapi ado orang diluar sano hanya nampak Islam pada pakaian. Jadi den nak tengok Tantawi main bola pakai serban dan jubah. Den nak tengok di mano hebatnya korang main bola dengan pakaian ala Nabi ni. Mungkin dapat kalahkan pasukan bola Korea kot. Huh. Agaknya dengan berserban, automatik pemakainya jadi sehebat Maradona.

Den nak tengok bai macam mano hebatnya korang main bolasepak dengan memakai serban. Pemain bola jadi hebat dek pakaian atau latihan? Kito sesamo tengok. Ironinya, semasa TG Hadi di dalam ABIM, beliau memakai songkok. Bila dalam PAS baru berserban. Kenapa? Sobab nak jago undi? Mano penting undi atau ilmu? Sukati korang la bai. Ismail Hanieya main bola tampar bersama pemuda Gaza tanpa serban. Padahal Arab. Kalau nak diikutkan, dia paling patut pakai serban. Prof. Dr. Yusuf Qordhowi pun tak pakai serban. Padahal dia digelar mujtahid abad ini.

Dapatkan audien yang ramai

Berkenaan dengan cadangan Teater Muzikal di Istana Budaya, Tantawi takde idea lain ke? Korang mesti fikirkan ruang dakwah dan politik yang lebih luas. Berapa kerat umat Malaysia yang minat dengan Teater? Tak ramai bai. Kan bagus korang buek drama TV. Buek filem. Audiennya lagi ramai dari teater. Ikut market la. Kalau drama TV kenkononnya Rosmah Mansur sekat, korang youtube kan drama tu diinternet. Pepandai la korang sebarkan melalui blog, myspace, facebook, twitter dan forum-forum maya. Jumlah audiensnya berjuta bai. Buek drama pulak jangan main tangkap muat. Buek biar berkualiti dan kreatif. Bila berdakwah biar la cari audiens yang ramai. Cerdik la sikit. Takdo la lotih korang berdakwah.

Gila kuasa

Dewan Muslimat sekarang den nampak semakin hari semakin gilo kuasa. Mintak naib presiden PAS la, kuato 30% lah. Kalau korang bagus, tak payah mintak dah tentu orang cari kau. Macam mano nasib kaum wanita di Malaysia ni bai? Terbela tak bawah Dewan Muslimat? Huh. Yang diorang bela ialah jawatan masing-masing. Ustazah Nuridah tu cakap je lebat bai. Mano ponah dio nak bela wanita-wanita yang dibelasah oleh para suami dan kes-kes mereka yang tertangguh di mahkamah. Wanita-wanita dalam kes tuntutan bercerai yang tak selesai yang tertunggak lebih 5-6 tahun di mahkamah mano ado dibincangkan dalam muktamar. Malah korang tak perjuangkan nasib diorang. Yang perjuangkan nasib diorang ialah Sister in Islam (SIS) dan bekas Mufti Perlis, Dr. Maza. Maza tu lelaki bai tapi dio ni lobih faham jerit payah hati nurani seorang wanita. Yang Dewan Muslimat praktikan ialah berjerit payah mempertahankan jawatan masing-masing dalam parti.

Maza semasa perasmian serentak muktamar untuk 3 Dewan pada malam Rabu yang lalu. Ikon pejuang hak asasi wanita Islam

Sumbangan pada publik?

Den pun tak nampak apo idea korang nak selesaikan masalah buang bayi. Patut isu ini lah yang korang perjuangkan. Bukan mintak jadi naib presiden la mangkuk! Korang pun bukan ado niat nak membela gadis-gadis yang terlanjur. Lihat JIM (Jemaah Islah Malaysia), diorang tubuhkan Raudathus Sakinah sebagai safehouse untuk bantu gadis-gadis malang ni. Dewan Muslimat bikin apa? Dalam pada itu 2 cadangan yang baik ditolak mentah-mentah oleh Dewan Muslimat. Malang sungguh.

Cadangan baik ditolak

Idea Dewan Muslimat Muda tu bagus. Itu sebab ia disokong TG Nik Aziz dan Dr. Lo' Lo'. Pengundi muda adalah market terbesar bagi Pru-13. Senang-senang je korang bagi Puteri UMNO monang percuma. Apa lah yang boleh diharapkan oleh Nisa'. Nisa' bukan organisasi politik malah ia masih di bawah telunjuk Dewan Muslimat. Sindrom penyakit jangan tunjuk pandai dopan orang tuo melanda Dewan Muslimat. Korang tolak usul tu pun tanpa alasan yang konkrit.

Satu lagi cadangan dari Muslimat Subang yang mencadangkan Pesuruhjaya negeri dipilih oleh PAS kawasan adalah cadangan yang baik. Selama ini ia menjadi hak ekslusif Presiden PAS. Idea Muslimat Subang lebih demokratik dan telus. Oleh kerana PAS berada dalam sistem demokrasi, maka PAS perlu buktikan yang dirinya adalah organisai yang demokratik. Baru rakyat yakin. Jawapan penolakan usul tu pulak berunsur taksub pada Presiden dan mengaplikasikan indoktrinisasi Wala'. Kamon la. Ini Malaysia bukan Arab Saudi.

Mari bakar bendera

Dewan Muslimat ni dalam bermuktamar, sompek lagi poie bakar bendera. Korang dah takdo hari lain ko? Masa nak balik pun boleh bakar lagi. Sudah la membazir, malah masa yang sepatutnya dibincang usul untuk membela kaum wanita dipersia-siakan begitu sahaja. Sudah lah korang mencemarkan alam sekitar dengan melepaskan gas monoksida ke lapisan Ozon. Jika bendera diperbuat dari plastik atau nylon, korang sudah pun melepaskan gas yang menjadi agen kanser. Korang sudah pun membahayakan kesihatan manusia-manusia yang menginap di bumi Allah ni. Agak-agak la bai bilo nak buek doso tu. Maleh den nak cito pasal Dewan Muslimat yang macam bagos nih.

Pengkhianat

Hasan Ali ape khabar? Pengerusi JK-Displin tak ponah menghukum Hasan Ali kerana mendedahkan rahsia parti berkenaan Bai'ah cerai bini dengan talak 3. Hasan Ali khianat dengan mendedahkan rahsia parti dalam pertemuannya dengan blogger UMNO. Takkan korang nak biarkan pengkhianat ni masih berjawatan dalam PAS. Bukti ado dopan mato tu bai. Korang tengok balik u tube ni.


Bachok tersalah pilih

Haaa. Macam mano pulak dengan penipu yang bernamo Nasharudin Mat Isa. Bukankah mangkuk ni menipu kato tak bertemu dalam golap dengan UMNO. Siap nak saman blogger tu bai. Pak Lah pendiri Mazhab Islam Hadhari pulak lebih Islamik dari PAS bilo jujur mengatakan PAS dan UMNO memang bertemu dalam golap. Dah 3 kali kata Pak Lah. Mana mungkin rakyat yang waras melupakan pengkhianatan ini. Selain dari itu, Nasa tidak menjalankan tugas sebagai ahli parlimen yang baik.

Rakyat Bachok pasti menyesal memilih mangkuk ni. Nasa tergamak duduk dan berbual-bual dengan santai bersama menteri UMNO di kala sidang parlimen sedang berlangsung. Kalau semasa sesi parlimen berehat, kita boleh terima lagi. Macam mano Pakaq tak geram dan langgar Nasa di lobi Parlimen [link]. Korang kata Pakaq takde adab. Tetapi Nasa lebih lagi tak beradab kepada rakyat Bachok kerana mengkhianati undi mereka. Mereka undi Nasa untuk berhujah bagi pihak mereka dalam Dewan Parlimen bukan di lobi Parlimen!

Apa jadi dengan aduan rasmi

Bagaimana pula dengan aduan Tulang Besi dan Abdullah Abdul Karim? Adakah diambil kira oleh JK-Displin PAS? Bagaimana pula dengan kenyataan Dr. Harun Din yang jelas bertentangan dengan keputusan parti tentang kalimah Allah semasa hari-hari terakhir kempen Prk Sibu yang telah diberi liputan meluas oleh Utusan Malaysia? Takkan nak dibiarkan begitu sahaja. Ulamak tidak maksum bai. Mereka juga membuat kesalahan dan patut menerima hukuman yang setimpal. Pendirian den dalam isu kalimah Allah ni serupa dengan PAS [link].

Idea UG yang gagal

Tapi rakyat Malaysia takkan melupakan pengkhianatan TG Hadi bila melontarkan idea UG atau Kerajaan Perpaduang. Walaupun idea ini telah ditutup tetapi damage yang terjadi adalah bosa. Rakyat tolak UMNO kerana rasuah dan korupsi. Tapi bagi idea untuk berpadu dengan UMNO. Ini adalah satu pengkhianatan kepada undi rakyat Malaysia yang telah mengundi PAS. Simptom- simpton penolakkan rakyat terhadap TG Hadi dapat dilihat bila penjualan buku yang ditulis Hadi dan buku tentang Hadi merosot teruk [link].

Begitu juga jualan paper Harakah akan menjunam jika muka hadapannya menampilkan TG Hadi. Seorang kawan yang bertugas dengan paper Sinar Harian telah menyatakan bahawa akhbar Sinar Harian akan melonjak tinggi jualannya jika muka hadapannya memaparkan gambar TG Nik Aziz. Itu sebab gambar Hadi tidak pernah berada di muka hadapan Sinar. Sinar Harian hanya berani menjadikan gambar TG Nik Aziz sebagai pelaris akhbar mereka. Oh ye, kemuncak anti idea UG ni datang dari ahli parti sendiri apabila, beratus-ratus ahli PAS pergi ke pejabat PAS Jalan Raja Laut bagi membatalkan keahlian PAS mereka [link]. Ini sebagai tanda protes ahli sendiri terhadap Presiden mereka. Jika ahli sendiri dah menyampah dengan idea UG ni, apo tah laie dengan rakyat yang merangkap sebagai pengundi.

Cubo lihat pilihanraya Britain baru-baru ini. Konservatif paling banyak monang kerusi berbanding Buruh. Bilo Parti Buruh pimpinan Gordan Brown tak dapek bentuk kerajaan sebab takdo majoriti, adakah David Cameron dari Parti Konservatif menghulur tangan lalu berkata "Meh buek UG dengan den. Meh la". David Cameron tak buek macam tu dor bai sobab dio tahu pola pengundian rakyat Britain menolak Parti Buruh kerana kabinet Gordan Brown dilihat korup (Den sebona ea penyokong parti buruh. Hihihi). Lalu David Cameron buek UG dengan Nick Clegg dari Liberal Demokrat. Tak pulak Cameron ajak semua parti termasuk dari Buruh buek kerajaan perpaduang dan lopeh abis tempoh jom kito lawan balik bilo Pru. Itu tak masuk dek akal di Britain dan Eropah. Idea UG tu sendiri sudah korup. Kerana dalam sistem demokrasi ianya bertujuan menolak pihak yang tidak disukai majoriti.

Zunar adalah ikon pelukis hati nurani rakyat marhaen

Sejarah selalunya berulang

TG Hadi perlu bertanggungjawab di atas damage ini. Perdana Menteri Jopun baru je meletak jawatan. TG Hadi boleh mengikut jejak langkah beliau. Jika dahulu semasa Mustafa Ali menjadi Ketua Pemuda PAS, laungan Marakbar Asri ! (pergi mampus sama kau Asri) berkemundang, mungkin tak lama lagi laungan itu menjelma semula dengan nama yang baru, Marakbar Hadi! Ingat, laungan pemuda semasa Mustafa Ali menjadi ketuanya kerana marahkan Presiden PAS (Asri) ketika itu kerana kegagalan UG antara PAS dan UMNO. Oleh kerana kegagalan itu, PAS kehilangan undi dari rakyat lebih dari 2 dekad. Itu sebab laungan pergi mampus tu berkumandang sebab damage kegagalan UG antara PAS dan UMNO selepas 13 Mei adalah terlalu bosa. Walaupun laungan itu tidak beradab dan kurang ajar, ianya dibiarkan oleh Mustafa Ali. Ianya dianggap relevan ketika itu. Dato' Asri terluka dengan peristiwa itu lalu keluar parti dan menubuhkan parti baru. Tak lama kemudian Dato' Asri masuk UMNO.

Memang lah ado sobab-sobab lain seperti kronisma dan nepotisma hingga sampai nama PAS itu diakronimkan sebagai Parti Asri Sekeluarga. Tapi penyebab utama ialah kerana beliau bertanggungjawab membawa masuk PAS ke dalam Barisan Nasional. Adakah TG Hadi mahu ape yang terjadi kepada Asri berlaku kepada beliau? Letak jawatan adalah sebaik-baik solusi. TG Hadi perlu pulihkan kepercayaan publik kepada Parti PAS dan Pakatan Rakyat. Jika tidak, susah PAS & PR nak dapek undi dalam Pru akan datang. Lagi pun, adakah jawatan Presiden PAS ini seumur hidup seperti Presiden FAM?

Matlamat tidak mengHALALkan cara

oleh ali :

Salam 1Malaysia. Dekat blog dan facebook heboh mengenai satu banner yang kononnya direntang oleh UMNO Kuala Terangganu bagi meraikan kelulusan lesen judi World Cup yang diluluskan oleh PM Najib dan lesen itu diberikan oleh VinSetan. Buat pengetahuan korang, banner itu adalah palsu dan tidak direntang oleh UMNO Kuala Terangganu.

UMNO Terangganu menafikan bahawa ini bukan banner mereka

Kenkawan facebook den telah mengesahkan pekara ini. Banner itu bukan dari UMNO Terangganu. Habis sapo yang buek banner ni? Muskil den. Tapi insiden ini memberi kito info bahawa UMNO Terangganu tidak suka dengan kelulusan judi tersebut. Kalau tidak, buek apo diorang bersungguh-sungguh menafikan itu bukan banner mereka.

Penjelasan rakan fb den berkenaan banner palsu

Nampaknya ado pihak nak mengonokan UMNO Terangganu. Ini kemungkinan ado pihak yang paneh hati dengan kelulusan lesen judi World Cup lalu menggunakan taktik kotor ini bagi menghalalkan matlamat mereka. Apo matlamat mereka? Matlamat mereka ialah terus memberi persepsi negatif terhadap UMNO. Den pun terfikir takkan la UMNO Terangganu sebingai itu nak buek banner meraikan kelulusan judi bola. Hilang akal ko?

Tapi ini kesan cause and effect. Bila PM Najib halalkan bondo yang diharamkan Allah iaitu judi, maka pihak lagi satu juga menggunakan kaedah yang samo untuk menghalalkan dengan membikin banner palsu supaya kebencian publik kepada UMNO/Najib menyala dan bertambah paneh. Ironi bukan. Sesungguhnya den menentang kedua-dua pihak. Nabi tak ponah ajar matlamat menghalalkan cara. Itu adalah ajaran Niccolò Machiavelli. Takkan korang nak ikut ajaran sesat orang Itali ni. Kalau ikut pasti korang sesat. Apo nak jadi ni bai.

Thursday, June 10, 2010

Gambar POYO hari ini

oleh ali :

Salam 1Malaysia. Den tak dapek dari menahan ketawa bilo tengok gambar-gambar ni. Ontah la. Apo nak jadi ni bai.

Boleh klik untuk tahu pendirian den tentang bakar bendera musuh [klik]. Dan kito memasing setuju untuk tidak bersetuju. Masing-masing hormat pendirian memasing. Tapi takkan la sampai bakar bendera time muktamar sedang berlangsung. Sudah la jumpo setahun sekali. Punya lah banyak isu dalam negara yang kucar-kacir, korang boleh menyompek bakar bendera. Usul untuk rakyat pun tak banyak mano korang bahaskan. 'Ibadat' membakar bendera ini bukan sahaja membazir wang malah MASA. Inilah MASAnya korang membela rakyat marhaen. Memang muko tak malu la kalau claim diri tu pejuang rakyat. Macam takdo hari lain nak bakar bendera. Agak-agak la bai. Kalau nak JOBO pun biarlah bertompek

Rosmah Mansur sedih maa. Tapi den ketawo bosa tengok gambar ni. Ini tangisan hipokrit. Di buat-buat bai. Betul ke sedih atas kematian 9 aktivis Turki yang dibunuh Yahudi atas Kapal Mavi Marmara tu? Sedangkan Suami memohon petunjuk dari APCO (Konsultan Yahudi/Zionis). Atau APCO yang suruh ekau menangis ni bai

Gaji Guru PASTI di bawah paras kemiskinan

oleh ali :

Salam PUTIK. Oleh kerana Tadika PASTI dibawah Dewan Pemuda PAS maka gaji guru PASTI patut diperbincangkan untuk dikaji semula. Gaji guru PASTI seluruh Malaysia tidak seragam dan mengikut skema. Tapi yang pasti gaji guru PASTI tak pernah mencecah RM 1000 seribu. Serta tidak dipotong KWSP dan Socso. Sudahlah sekarang gaji minima iaitu gaji dibawah paras kemiskinan ialah RM 1,500 di Selangor. Negeri Pakatan Rakyat Selangor sudah menetapkan bahawa gaji dibawah RM 1,500 adalah miskin. Adakah gaji guru-guru PASTI sudah meningkat kepada RM 1,600?

Jadi cakap kono serupa bikin bro. Sebelum nak perjuangkan gaji minima dan kebajikkan rakyat 1Malaysia dengan menghentam kerajaan UMNO/BN, DPPP di bawah Ostad Tantawi perlu perbetulkan gaji semua guru PASTI 1Malaysia. Takkan gaji guru PASTI standard upah pekerja estet dan ladang. Jangan sampai satu hari nanti Parti Sosialis Malaysia (PSM) perjuangankan nasib dan kebajikkan guru-guru PASTI pulak. Apo nak jadi ni bai.

Wednesday, June 9, 2010

Ostad Tantawi mahu dirinya DIKRITIK. Den dah sudah, anda bila lagi?

oleh ali :

Salam 1Malaysia. Memula den ucapkan tahniah kepado Ostad Tantawi kerana berbosa hati mahu dirinya dikritik. Caya lah. Macam ni la baru pro.

Raja

Jadi kito sebagai rakyat Malaysia, sebagai pengundi berhak mengkritik mana-mana pimpinan parti tak kira yang jadi kerajaan atau pembangkang. Sobab apo berhak bai? Sobab kito adolah raja. Tak pecayo? Korang tunggu la maso Pru nanti. Diorang ni lah yang akan melutut dan merayu-rayu mahukan undi kito. Ye pengundi sebenarnya adalah raja dalam sistem demokrasi ini. Korang boleh mulokan sesi mengkritik Ostad Tantawi di facebook beliau [sila klik dan kritik].

Kritik je

Jangan takut kritik Ostad Tantawi. Dio bukan rimau. Dio tak makan orang punyo. Korang boleh kritik yang dio ni klon hadi, debab, lombab, pakai spek 60-an, tak pandai pakai minyak wangi dan sebagainya. Kalau boleh kritikan membina la. Kalau nak mengutuk pun boleh kot. Tapi jangan kutuk kuat sangat. Nanti Pakaq tertekan maa. Ha Ha Ha.

Den tawarkan diri

Oleh kerana thread di fb Ostad Tantawi ialah thread untuk mengkritik, jadi den nasihatkan biarlah thread tu untuk kritikan semata-mata. Jika mahu membodek, menjilat dan tunjuk wala', den cadangkan bukak thread baru la. Tadi Haziq Pejuang Reformasi pun nak mengutuk jugak, opps mengkritik, tapi malang friend fb Ostad Tantawi dah melebihi had. Jadi den dengan sukocitonya menawarkan diri untuk menyampaikan kritikan korang (mano yang takdo fb & tak menyompek menjadi friend fb Ostad Tantawi) di thread fb beliau. Serius ni bai.

Ostad Tantawi sedia dikritik. Apo pandangan korang setelah setahun Tantawi memerintah DPPP?

Den sudahpun beri komen dan kritikan pado Ostad Tantawi. Korang baik copek mengkritik sebelum Muktamar DPPP berlangsung Khamis ni

Monday, June 7, 2010

Raed Salah, LL4G, Rachel Corrie & Turki

oleh ali :

Salam Kemanusiaan. Arini den memohon maaf kepado semuo terutama pembaco blog Baganutama kerana beberapa kesalahan fakta dalam melaporkan perkembangan LL4G. Bukan sengaja. Den tak sengaja. Semuo berita den dapek dari sumber-sumber yang rapat dengan LL4G. Tapi selepas beberapa ketika, ado berita berdasarkan fakta dan ado yang tersilap lapor.

Jumlah kematian

Sebelum ini dicatatkan sebanyak 20 nyawa terkorban atas kapal Mavi Marmara. Catatan yang sahih hanya 9 orang. 8 dari Turki. Seorang lagi remaja yang memegang 2 kewarganegaraan. Iaitu negara Turki dan Amerika Syarikat. Tapi kematian remaja ini sadis. 4 peluru ditemui dalam kepalanya. Lagi sadis dari Arwah Aminul Rasyid. Peh. Selalunya guru kono lobih dari anak murid. Anak murid tak boleh tunjuk lebih hebat dari guru. Itu pasal la hanya 1 peluru untuk kepala Arwah Aminul Rasyid.

Raed Salah

Sebelum ni, berita utama mencatatkan Raed Salah adalah antara yang terkorban dalam insidenberdarah atas kapal Mavi Marmara. Fakta sebenar, Raed Salah tak mati. Cuma menghadapi kecederaan kecil. Beliau bersama rakannya, Hamad Abu Daa'bas kini telah dipindahkan ke Penjara Ela yang terletak di Beersheba. Beliau dan Hamad akan ditempatkan di penjara itu sehingga pertuduhan mereka dibacakan di mahkamah Ashkelon atas kesalahan menyertai LL4G. Aik, kenapa mereka berduo kono tahan sedangkan 12 rakyat Malaysia dan yang lain dibebaskan? Walhal sesamo naik kapal yang samo. Kenapo pulak dio yang kono dakwa? Sobab Raed Salah adalah warganegara Israel!

Ekau biar boto bai. Boto la ni. Raed Salah adalah Arab Israel. Beliau pemegang kad pengenalan negara haram Israel. Kalau korang nak tahu, terdapat lebih 20% orang Arab yang menjadi rakyat Israel di negara haram Israel. Siap dalam liga bolasepak Israel ado kelab khas untuk Arab lagi. Tapi tak salah den, orang Arab yang jadi warnegara Israel ni dilayan sebagai warganegara kelas kedua. Raed Salah pernah menjadi Datuk Bandar di Umm Al-Fahm, Israel. Raed Salah menjadi glamer pada tahun 2003 kerana dituduh oleh kerajaan Israel kerana membiayai pergerakan Hamas. Dan sejak dari hari itu, beliau menjadi orang buruan Yahudi.

Rachel Corrie

Status terkini kapal MV Rachel Corrie ialah kapal itu telah ditahan tentera Yahudi Laknat. Misi LL4G telah gagal sama sekali. Rakyat Gaza akan lebih menderita bilo musim sejuk yang akan tiba tak lama lagi. Tapi Alhamdulillah semuo anak kapal dan para aktivis yang berada atas kapal MV Rachel Corrie terselamat. Mereka dijangka akan pulang ke tanahair masing-masing. Korang sah harap la bantuan kemanusiaan di dalam kapal Mavi Marmara dan MV Rachel Corrie akan sampai kepada penduduk Gaza yang kini dalam genggaman Yahudi Laknat.

Sebagai mengenang aktivis Rachel Corrie yang dibunuh oleh Yahudi pada tahun 2003, korang lihat video keazaman beliau mempertahankan kemanusiaan semasa beliau masih bolum akil baligh lagi bai. Korang saksikan sendiri dan buek penilaian sendiri akan video youtube tersebut.


Apa selepas ini?


Akan ado lagi misi bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palestin seperti LL4G selepas ini. Mungkin kali ini melalui jalan darat sobab Hosni Mubarak Laknatullah dah bukak sempadan Mesir-Rafah. Tapi den yakin si anjing tu akan tutup sempadan jugak lopeh ni. Bukan den tak tahu lakonan diorang ni. Jadi kalau ado misi bantuan kemanusiaan melalui laut, elok lah kapal misi kemanusiaan itu diiringi dengan kapal tentera laut dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Tapi PBB adalah BABI Yahudi. Jadi elok lah kapal tentera laut OIC mengiringi kapal tersebut. Alamak, OIC saling tak tumpah seperti anjing Yahudi macam Hosni Mubarak.

Abis, sapo nak iring ni bai. Kalau tak diiringi nanti, insiden berdarah di atas kapal Mavi Marmara pasti akan berulang kembali. 9 nyawa dah terkorban! Sudah lah mereka mati sia-sia kerana misi LL4G tidak tercapai. Matlamat kita ialah bantuan kemanusiaan sampai ke tangan rakyat Palestin. Bukan tersadai di perlabuhan Ashdod.

Sekarang den nampak Najib Tun Razak PM Malaysia boleh jadi hero umat Islam. Korang jangan ketawa dulu boleh tak bai. Najib boleh membersihkan nama kerajaan Malaysia yang sekarang ni terpalit dengan APCO. Najib tak perlu hantar Kapal Friget. Den ingat cukup lah kapal selam Scorpene mengiringi kapal misi bantuan ke Gaza tu nanti. Scorpene kan canggih. Itu lah satu-satunya kapal selam yang tak boleh menyelam dalam dunio ni. Tentera Yahudi pasti gentar bai. Ha Ha Ha. Kalau Najib pun tak boleh jugak (Sobab takut Mossad dedahkan sapo bunuh Altantuya) , den ingat Turki patut mulokan inisiatif tersebut. 6 kapal friget dan 2 kapal selam dah lebih dari cukup untuk mengiringi kapal misi bantuan tersebut selamat sampai ke perlabuhan Gaza. Jangan takut la, dah tentu tak kan berani si Yahudi Laknat tu. Tengok la nanti.

Pangkalan tentera Amerika

Jika Turki serius membela kematian warganya yang dibunuh Yahudi laknat, Turki patut menghalau tentera Amerka keluar dari tanahairnya. Kalau taknak kono halau, Amerika wajib berkecuali dan tidak menyokong negara haram Israel selepas ini di PBB dan ketenteraan. Kono pandai sikit la dalam bab ni. Bukan orang tak tahu yang Amerika amat memerlukan pangkalan tenteranya di Turki. Pangkalan di Turki itu penting sebagai penampan serangan Rusia. Pangkalan tersebut juga penting sebagai pangkalan strategik untuk membantu serangan Amerika ke atas Iraq dan Iran. Apo laie tunggu, Reccap Tayyib Erdogan wajib ugut Amerika dalam bab ini. Kalau tidak, kematian 9 warganya adalah sia-sia belaka.

Sunday, June 6, 2010

BAKAR bendera budaya Islam?

oleh ali :

Salam 1Malaysia. Den sebona ey dah lamo nak utarakan berkenaan isu ini. Tapi den selalu ke selatan macam mano nak poie ke utara bai. Ha Ha Ha. Dikesempatan ni den akan ulas sikit perihal bakar bendera ni. Bab bakar bendera Israel baru-baru ini, duo-duo parti buat. UMNO buek, PAS pun buek. Jadi den nak tanyo, masalah kek Palestin selesai tak selepas 62 tahun kito bakar bendera Israel? Tak selasai bai. Malah rugi. Malah teraso mangkuk.

Cerdik?

Bendera tu kau boli sendiri. Kau tompah sendiri. Duit ekau yang keluar. Lepas tu kau bakar balik bendera tu. Hanya orang yang mangkuk sahaja kata bakar bendera tu untung dari segi ekonomi. Setiap kali Yahudi bunuh orang Palestin, kito boli bendera Israel dan lopeh tu kito bakar. Dah berapo puluh hinggit kito abih? Mungkin la ado orang kato, bendera Yahudi tu disponsor untuk dibakar. Sapo sponsor bai. Benjamin Netanyahu?

Yahudi sedang ketawa

Kau bakar bendera Yahudi. Orang Yahudi raso apo? Diorang tak raso papo bai. Malah diorang pun tak tahu korang bakar bendera diorang. Kalau tahu pun diorang ketawakan korang sampai pocah duodenum diorang. Inilah yang den raso bilo orang Indonesia bakar bendera Malaysia dulu. Serius bai den tak raso papo. Malah den cakap orang bakar bendera Malaysia tu super Mangkuk. Keluar duit sendiri boli bendera Malaysia lopeh tu bakar. Tak ke bingai punyo perbuatan. Takkan kedutaan Malaysia sponsor kot. Ha Ha Ha.

Serius den tak raso papo. Malah terasa kesian mengenangkan ramai rakyat Indonesia yang tak makan, tak berumah dan papa kedana yang wajib dibantu oleh mereka tapi duit dibazirkan untuk membakar bendera yang dibeli dengan duit sendiri. Korang tak teraso bingai kor?

Cara sebenar bakar bendera

Ado orang cakap bilo kito bakar bendera Yahudi, orang Yahudi akan terasa tersinggung. Ha Ha Ha. Apepasal den raso kelakar ni bai. Diorang tak raso papo dor. Malah tak tahu pun korang tongah bakar bendera kebangsaan diorang. Kalau tahu pun diorang mencemuh korang balik sobab boli bendera tu dengan duit sendiri.

Korang nak tahu macam mano nak buek Yahudi ni marah kek korang kalau bakar bendera diorang? Korang poie kedutaan Negara Haram Israel dan bakar bendera Israel yang sedang berkibar megah dalam kawasan kedutaan diorang. Baru real bai. Kito bakar bendera yang diorang boli. Kito bakar bendera yang diorang simpan. Kito bakar bendera yang sedang berkibar megah dalam kawasan kedutaan mereka. Opps! Di Malaysia takdo kedutaan Israel. Amerika kan bawah kawalan Yahudi. Amerika kan anjing Yahudi. Korang bakar bendera Amerika yang sedang berkibar megah dalam kawasan kedutaan diorang. Kalau berani, kau bakar kedutaan Amerika tu sekali. Kalau berani la.

Kalau buek macam tu memang diorang terasa terhina. Cubo korang bayangkan orang Indonesia bakar bendera Malaysia yang sedang berkibar megah dalam kawasan kedutaan Malaysia di Jakarta. Dan bayangkan perusuh-perusuh Indonesia bakar kedutaan Malaysia tu sekali. Itu jam baru korang raso maruah korang tercabar. Tapi paling cool, korang bakar bendera Yahudi ni di Jeruselam. Bakar bendera Yahudi di perlabuhan Ashdod. Peh. Memang den tabik spring kek korang. Lepas tu sebar gambar korang bakar bendera Yahudi tu kek internet. Masuk Al-Jazeera. Masuk CNN. Masuk paper dunia. Memang maruah Yahudi dibawah telapak kaki korang. Itu baru namo ey pewira bangso. Macam orang Indonesia bakar bendera Malaysia kek Dataran Merdeka, apo raso korang? Takkan tak raso pape kot.

Ajaran Nabi?

Den nak tanyo, bakar bendera musuh ni Nabi Muhammad S.A.W ado ajar tak? Den baco sirah tak ponah pulak terbaco yang nabi suruh para sahabat buek dan jahitkan bendera Yahudi atau Musyrikin Mekah banyak-banyak dan lopeh tu bakar. Ado korang ponah terbaco? Yang ponah berlaku ialah para sahabat mempertahankan bendera Islam dari tumbang ke bumi dengan nyawa. Dengan NYAWA sendiri bai!

Kalau lah ado Nabi suruh boli bendera Yahudi dan bakar, pliss bagitahu den. Den baco hadis Bukhari Muslim tak abih laie bai.


Nampak tu. Bendera Israel yang diboli dengan duit sendiri. Lopeh tu bakar. Apo salah duit-duit boli bendera tu disedokah pado bebudak Unit Amal yang bolum menikah. Korang ingat bebudak Unit Amal tu tak teraso kor yang diorang disisihkan sekarang. Bantu la sikit. Sudah la tak bergaji. Maaf la TGNA. Dalam bab bakar bendera ni den tak bersetuju

Amalan SYAITAN

Membazir adalah amalan syaitan! Korang cari la sendiri dalam Al-Quran. Dalam quran, hanya bab membazir yang Allah samokan dosa membazir ni dengan SYAITAN. Korang nampak tak ni. Ekau boli bendera Yahudi, lopeh tu kau bakar. Untung kek mano tu bai? Cubo crito sikit dengan den.

Sila BAKAR yang ini

Sebenarnya korang tersalah bakar. Bukan bakar bendera Yahudi bai. Dah 60 tahun korang bakar Yahudi dopan kedutaan Amerika. Dah 60 tahun korang terjerit-jerit dopan kedutaan Amerika sampai hilang suara. Sampai serak suaro korang. Apo hasilnya bai. Palestin totap dibawah penguasaan Yahudi. Orang Palestin makin beribu yang mati. Orang Palestin di Gaza totap kebulur. Orang Palestin totap kesejukkan bilo winter menjelma. Mintak maaf cakap la, korang ni seperti anjing menyalak bukit. Anjing makin kurus, bukit totap macam tu jugak. Korang bakar bendera Yahudi dan terjerit-jerit dopan kedutaan Amerika, orang Yahudi 1Dunia tak raso papo. Kulit diorang tak supik pun dengan jeritan korang. Kulit diorang tak gatal pun bilo korang bakar bendera Zionis yang menjadi kebanggaan diorang.

Memang korang tersalah bakar bai. Yang patut korang bakar ialah cara hidup Yahudi. Cara hidup Yahudi dah jadi cara hidup 1Malaysia. Tak pecayo? Korang memang Yahudi bai walaupun Melayu. Korang pakai pakaian jenama diorang. Pakai seluar jeans macam diorang. Berus gigi pakai ubat gigi jenama diorang. Korang makan McD dan KFC macam diorang. Jobo dan bangga bercakap ikut style dan bahasa diorang. Korang tengok wayang macam diorang. Korang poie konsert dan gigs macam diorang. Korang poie memboli belah macam diorang. Tesco dan Carrfour tu Yahudi punyo bai. Artis dan pelakon diorang jadi pojaan hati korang. Hidup korang saling tak tumpah macam diorang. Ikut gaya Hollywood baru up to date. Konon kalau tak ikut Hollywood, korang dimaki obsolete. Korang dimaki kawan sebagai ketinggalan zaman. Saling tak tumpah macam YAHUDI. Habis macam mano Yahudi nak gentar dengan korang walhal korang ikut gaya cara hidup diorang. Korang bakar lah 1000 bendera Yahudi pun, Yahudi totap ketawakan korang.

Yang patut korang BAKAR ialah cara hidup Yahudi. Cara hidup YAHUDI yang telah berakar umbi dalam diri korang. Selagi korang tak bakar cara hidup ini, selamo tu lah Yahudi sikit pun tak pandang korang walaupun dengan sebolah mato. Ubah cara dan gaya hidup anda. Mano yang muslim, ikut lah panduan dan gaya hidup yang nabi dah ajar kek korang 1400 tahun dahulu. Orang muslim dan bukan muslim yang anti-Zionis sepatutnya membakar ekonomi mereka. Bakar ekonomi Zionis dan para sekutunya. Macam mano nak bakar ekonomi diorang ni bai? Jawapannya mudah. Ajak 1Malaysia & 1Dunio boikot barangan dan perkhidmatan yang berkaitan Zionis dan Amerika. Anda BOIKOT ekonomi Yahudi, anda sebenarnya MEMBAKAR mereka. Bukan dengan bakar bendero dor bai.

Thursday, June 3, 2010

HARAPAN sekarang terletak pada Kapal Rachel Corrie

oleh ali :

Salam Kemanusiaan. Sudah 20 nyawa terkorban, Kapal Mavi Marmara yang penuh dengan bantuan kemanusiaan sekarang sudah tersadai dan rakyat Palestin totap merana. Matlamat LL4G ialah rakyat Palestin tidak kelaparan, dapek minum air yang bersih (bertapis), dapat ubat-ubatan untuk penyakit asasi dan bantuan selimut supaya tidak kesejukkan bilo musim sojuk yang akan menjelma tidak lamo lagi. Kito memang bersyukur lah 12 rakyat Malaysia terselamat semasa insiden berdarah di atas Kapal Mavi Marmara. Tapi rakyat Palestin totap menderita.

Our last hope

Sekarang harapan kita dan rakyat Palestin terletak pado Kapal Rachel Corrie. Ini lah satu-satunya kapal yang sarat dengan bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palestin sedang belayar dan cubo masuk ke perairan Gaza pado hari ini. Sistership kepado Kapal MV Rachel Corrie iaitu Challenger I dan Challenger II tidak dapat berada di sisi kapal induknya atas beberapa halangan yang tidak dapek dielakkan. MV Rachel Corrie berseorangan sekarang ini dan cubo menembusi perairan Gaza.

Berada di atas kapal ini ialah 6 orang rakyat Malaysia iaitu bekas Setiausaha Tun Mahathir, Matthias Chang, seorang ahli parlimen UMNO, 2 kru TV3 dan 2 orang aktivis kemanusiaan. Selain mereka, ia juga disertai dengan 5 aktivis dari Ireland dan juga beberapa orang yang lain. Semoga Kapal MV Rachel Corrie dapat menyelesaikan misi yang tidak dapat diselesaikan oleh Kapal Mavi Marmara. Doa dan harapan kita sekarang tertumpu pada Kapal MV Rachel Corrie!

Sedikit latarbelakang

Kapal MV Rachel Corrie ni sebenarnya diperbuat pado tahun 1967 di Jerman dengan nama pertamanya dikenali sebagai Carsten. Ia adalah kapal yang amat sederhana dan bukan kapal dalam kategori kelas besar. Kapal ini banyak nama dan banyak tuan sebelum ia dilelong untuk dijual pado Mac tahun 2010 oleh NGO Free Gaza Movement (FGM).

Walaupun dipunyai oleh FGM, ia dibiayai oleh rakyat Malaysia melalui tabung yang diwujudkan oleh Tun Mahathir melalui Perdana Global Peace Organisation (PGPO). Sistership kepado MV Rachel Corrie iaitu Challenger I & II juga dibiayai dari tabung PGPO. Dalam bab ni den kagum dengan komitmen yang ditunjukkan Tun dalam membantu rakyat Palestin. Baru boto walk the talk. Dalam bab Palestin la. Oh ye, kenapo kapal ini dinamakan sebagai Rachel Corrie?

Rachel Corrie

Kapal yang ditaja oleh PGPO ini memang sengaja dinamakan sebagai Rachel Corrie kerana menghormati dan mengenang pengorbanan seorang anak dara rakyat Amerika Syarikat yang terkorban semasa menjadi aktivis rakyat Palestin. Rachel Corrie mati digolek jentolak yahudi semasa mempertahankan rumah dan tanah orang kampung Palestin di Rafah, Gaza. Kejadian malang ini terjadi pada 16 Mac 2003. Rachel Corrie dibunuh Yahudi Laknat ketika berusia 23 tahun.

Kalau warganegara Uncle Sam dengan selamba boleh dibunuh sesuka hati oleh Yahudi Laknat, apo la sangat dengan korang. Walhal Amerika Syarikat ni pelindung Yahudi di PBB dan juga ketenteraan. Sepatutnya bagi la sedikit kredit. Ini tidak, langsung dibunuhnya anak dara tu. Tidak mengenang budi langsung. Gorge W. Bush pun anjing jugak sobab tidak membela kematian Rachel Corrie.

Saat-saat kematian Rachel Corrie dirakam oleh lensa rakannya. Dan Yahudi memang mahu ia dirakam untuk diperlihatkan oleh seluruh warga dunia. Memang BABI Yahudi Laknat ni bai

Rakan-rakan Rachel Corrie cuba menyelamatkannya tapi sia-sia


Alamak geng, den memang sayu tengok gambar ni

Ini lah Kapal MV Rachel Corrie

Bukti sudah sahih

Kematian Rachel Corrie dan 20 nyawa di atas Kapal Mavi Marmara telah memberi bukti jelas kepado den yang Yahudi Laknat ni memang memandang manusia yang bukan Yahudi sebagai Goyyim. Goyyim ni maksudnya lombu. Yahudi pandang manusia bukan bangsa Yahudi sebagai binatang. Jadi orang Yahudi memang punya rasa tak bersalah bilo membunuh. Sobab bunuh binatang yang serupa macam manusia. Ala macam korang bunuh somut api maso kekocik dulu. Mano ado raso bersalah bilo pijak somut tu.

Macam tu la jugak dengan Yahudi bangsat ni. Tak kiro la ekau bangso Melayu, Jopun, Cino, Omputih, Negro, Orang Islam, Orang Kristian, Orang Buddha, Orang Hindu atau Atheis asalkan bukan Yahudi ekau totap binatang di mato diorang. Ini telahan den la. Tak tahu la korang. Apo pun misi LL4G yang diteruskan oleh Kapal MV Rachel Corrie selamat sampai ke destinasi. Matlamat kito sebona ea ialah bantuan kemanusiaan selamat sampai kepado penduduk Palestin di Gaza yang menderita akibat sekatan yang dikenakan oleh Negara haram Israel dan Mesir. Tak salah den sekatan tu dah berusia 3 tahun. Mesir baru semalam konfem bukak sempadan darat ke Gaza. BABI Hosni Mubarak.

Mereka patut DIANUGERAHKAN dengan gelaran Dato'

oleh ali :

Salam Kemanusiaan. Sebelum tu, den panjatkan kesyukuran kepado Allah kerana menyelamatkan nyawa 12 orang rakyat Malaysia yang berada di atas Kapal Mavi Marmara semasa insiden berdarah komando Yahudi Laknatullah menyerang kapal tersebut. Logo hati den. Fuhhh.

12 individu ini adalah pewira negara. Pewira Malaysia. Mereka layak dianugerahkan gelaran Dato'. Sapo yang berani amik risiko di atas kapal tu? Cubo cakap dengan den. Den pun tak berani. 12 orang ni dengan selambo mengambil risiko nyawa mereka demi menjayakan misi kemanusiaan LL4G. Diorang balik ni nanti, korang kono tabik spring kek 12 pewira ni.

Siapa yang patut mulakan dulu?

Jadi kepado negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat wajib bagi title Dato' kek diorang. Takkan nak harap Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri BN. Lain lah APCO nasihatkan diorang bagi title tu.

Yang den nampak Kerajaan Negeri Kedah dan Kelantan harus memulakan inisiatif ini. Sobab 2 kerajaan ni berlabel Islam. Malu lah kalau Kerajaan Negeri Pulau Pinang bagi dulu gelaran Dato' kek diorang. Nanti UMNO-APCO kata negeri DAP lebih Islam dari negeri PAS. Ha Ha Ha.

Siapa yang untung?

Selain memberi mereka kredit gelaran Dato', ia juga sebagai salah satu cara menghargai dan mengenang jasa meraka sebagai pewira negara. Kerajaan negeri Pakatan Rakyat juga akan mendapat publisiti meluas dari media dan publik bila memberi mereka title Dato'.

Kira ni macam win-win situation la. Duo-duo glamer. 12 orang tu dapat Dato', Negeri Pakatan Rakyat pulak disebut orang sebagai kerajaan yang pandai menghargai jasa dan pengorbanan rakyat sendiri. Baru stylo maa. Baru la berbaloi mengundi Pakatan Rakyat.

Lagi pun apo faedahnya Melaka bagi title Dato' kepado Shah Rukh Khan? Cubo korang cito kek den. Apo untung yang Negeri Melaka dapek? Shah Rukh Khan pun tak ponah poduli dan menghargai title Dato' tu mangkuk. Den pun tak tahu nak cakap apo kecuali BANGANG.

Ok. Ini namo 12 orang yang layak mendapat title Dato'. Jeng je jeng. Pewira-pewira kito ialah :

1] Noorazman Mohd Samsuddin, Haluan Palestin

2] Dr Mohd Arbai'e Syawal, Haluan Palestin

3] Dr Syed Muhammad Haleem Syed Hasan al-Haddad, Haluan Palestin

4] Al-Hami Husain Suhaimi, HaluanPalestin

5] Mohd Nizam Mohd Awang, Haluan Palestin

6] Hasanuddin Mohd Yunus, Aqsa Syarif

7] Jamuliddin Elias, Yayasan Amal

8] Dr Selamat Aliman, Jemaah Islah Malaysia (JIM)

9] Abdul Halim Mohd Redzuan, Muslim Care

10] Mustafa Mansur, Mapim

11] Ashwad Ismail, wartawan Astro

12] Shamsul Kamal Latif, jurukamera Astro

13] Ali Tomatosusu

Sebelum ini, di blog ini den ponah mencadangkan Stevan Gan & Mel Gibson jugo layak mendapat anugerah Dato'. Klik link yang diberikan untuk mengetahui sobab-sobabnya. Klik jangan tak klik bai.

Wednesday, June 2, 2010

Konvensyen Nasional PKR

oleh: Topeng Perak® Unmasked

4 hari menempel diri dalam Konvensyen Nasional PKR di KTC dan jugak Perdana Resort, Pengkalan Chepa. walaupun "punch card" aku tak penuh, tapi Alhamdulillah masih dapat hadir untuk 2 hari terakhir. sempat hadir untuk perasmian Konvensyen AMK dan Wanita pada 25hb. Mei, 2010 dan 2 hari penuh pada 28 dan 29hb. Mei, 2010.

Pandangan aku...

Jujur aku cakap, kebanyakan perwakilan dalam Konvensyen kali ni, sangat-sangat aggresif. kalau kena pada caranya, memang cita-cita untuk kita lihat perubahan politik dalam Negara tercinta Malaysia akan tercapai dalam masa terdekat. tu kalau kita tengok dari sudut "aggresif" dalam ucapan. praktikal tak tau lagi macam mana.

Yang tak bagusnya, kebanyakan perwakilan yang berucap, membentang dan jugak membebel, boleh kata 60% tak berkualiti. banyak yang sekadar membuang masa. idea-idea yang dilontar hampir kesemuanya idea yang akan "membunuh" Parti KeADILan Rakyat dalam arena politik Malaysia.

"Reformis'

Takziah untuk geng-geng "Reformis"... aku tengok kebanyakan korang tak de beza dengan ahli UMNO... banyak yang seronok "membantai" Menteri Besar Selangor YAB Tan Sri Khalid Ibrahim yang sentiasa "cool" walau dibantai secukup-cukupnya oleh korang. bukan setakat "bantai", tapi semacam ada usaha untuk menjatuhkan YAB Menteri Besar Selangor di kalangan ahli Parti sendiri.

Perwakilan dari Melaka - suara sampai serak-serak membantai Tan Sri Khalid, idea yang dilontar buat aku dan kengkawan blogger dan para wartawan pro Pakatan Rakyat menggeleng kepala sesama sendiri. sinis kami berbisik, ni Konvensyen PKR ke Perhimpunan Agung UMNO..?

Antara yang dikritik ialah Pemerintahan MB Selangor yang tidak menguntungkan para "Reformis". jawatan-jawatan penting dalam Kerajaan Selangor dan anak Syarikat tidak diberi kepada para "Reformis" sebagai menghargai jasa mereka... Ptuih..!

Bila sebut pasal perjuangan, semuanya sembang cakap "ikhlas"... kami tak harap apa-apa balasan. tu cakap-cakap, praktikal..? Kerajaan Negeri Selangor baru 2 tahun lebih ditawan Pakatan Rakyat, korang dah kecoh pasal tak dapat jawatan dalam Kerajaan..? banyak la kau punya ikhlas...

Ada jugak dianjurkan supaya Kerajaan Negeri atau PKR sendiri mengadakan 1 tabung untuk anak muda, "kununnya" tabung ini bagi memudahkan para "reformis" bergerak dan berjuang dalam politik. membantu parti la "kununnya"...

Beb... Parti PAS dah lebih dari 50 tahun umurnya, Parti DAP pun umurnya dah jauh "banyak" dari PKR... cuba ngko tanya aktivis-aktivis dalam PAS dan DAP, pernah tak anak-anak muda yang menyokong dan bersama dalam perjuangan PAS dan DAP dibantu dengan "tabung" sedemikian selama ini..?

Korang tanya budak-budak Unit Amal yang tiap kali diadakan demonstrasi akan berada di barisan hadapan sekali mengawal keselamatan korang, berapa imbuhan atau bantuan yang dorang dapat selama ni..? aku kenal ramai budak-budak Unit Amal dan aku tau, semuanya ditanggung oleh diri sendiri atas nama "Perjuangan".


Uniform bayar sendiri, kasut bayar sendiri, talipinggang bayar sendiri, beret bayar sendiri, seluar bayar sendiri... kalau adapun sumbangan, semuanya dilakukan secara peribadi oleh para penyumbang tanpa melalui 'Tabung Unit Amal" atau "tabung Anak Muda".

Malu la sikit dekat budak-budak Unit Amal ni geng... Jangan bawak "Budaya UMNO" dalam PKR kalau korang sayang dekat Parti korang.

Secara Peribadi, aku hilang respek pada kebanyakan Perwakilan Cabang AMK. sangat-sangat memalukan. perjuangan ikhlas, tak harap balasan, tapi bising bila tak dapat jawatan dan jugak imbuhan (bantuan). apa ni beb..? tak de kederat untuk usaha sendiri ke..?

Wanita Dan Srikandi

Kalangan perwakilan dari sayap Wanita dan Srikandi bagi aku sangat-sangat bagus, mantap dan membina. banyak kritikan yang dilontar bakal memantapkan lagi parti... Sayap Wanita sangat konsisten, tegas dan mantap... Thunbs Up untuk korang. Srikandi pun boleh tahan... ucapan yang mantap, tegas dan kritikan yang sangat-sangat membina diutarakan lebih-lebih lagi pada AMK.

Cuma aku harap untuk Konvensyen akan datang, Srikandi dapat menyiapkan teks ucapan yang dikarang sendiri dan bukannya hasil dari orang lain. Srikandi kena bina kekuatan sendiri, jangan jadi lembik macam Puteri UMNO. setakat ni aku tengok kekuatan Srikandi masih ditahap 20/100. kuat berjalan, tapi tak berapa kuat bekerja. kena organize lebih banyak program untuk tarik anak-anak dara yang sebaya supaya mereka ni berminat menyokong Pakatan Rakyat.

Srikandi sepatutnya nak kena rangka program-program untuk dekati anak-anak muda. buatlah aktiviti sukan, bola jaring ke, bowling ke, paint ball ke, sukaneka ke, go-kart ke, futsal wanita ke apa-apa lah... janji dapat tarik anak muda.

Korang bukan tak de tarikan, masing-masing ada tarikan dan kelebihan, tapi masih tak reti nak gunakan kelebihan yang ada tu untuk tarik anak muda. cuba dekati anak-anak muda dengan program-program anak muda... kalau ada program, aku pun minat nak ikut... banyak "objek" tuuu...!!! hahaha...

Tak kiralah apa kata korang, tapi kena ingat, untuk menang PRU-13, Pakatan Rakyat dan BN bergantung sepenuhnya kepada undi dari pengundi-pengundi baru. siapa cepat, dia dapat... jangan salahkan anak muda kalau mereka tak sokong Pakatan Rakyat sedangkan kamu tak pernah berusaha untuk mendekati mereka.

AMK Sucked..!

AMK tak payah cerita... kalau tegur pun macam buang masa... Sam tu bukan makhluk yang boleh ditegur. "Dont tell me how to do and what to do..! i know what i'm doing... don't teach me ok..?"

AMK boleh pergi jauh, tapi tidak dengan Ketua AMK yang cuma pandai "buat report polis sahaja". practically, aku tak nampak report polis tu boleh tarik pengundi untuk undi parti. polis lagiii la makin menyampah. bila ada isu ngko kutuk-kutuk polis, lepas ngko kutuk ngko pergi menyusahkan polis dengan report-report ngko yang bertimbun.

Pada masa ni pemuda UMNO berada pada tahap 50% lebih teruk prestasinya dari sebelum ni, tapi dalam masa yang sama, prestasi AMK berada 50% lebih teruk dari Pemuda UMNO. korang kira sendiri la dekat tahap mana AMK berada.

Geng-geng AMK kalau terbaca post aku ni, aku mintak mahap banyak-banyak. terus-terang aku cakap, AMK sucked..!

Pada masa ni, AMK amat-amat bernasib baik sebab Khairy Jamaluddin TIDAK DITERIMA oleh majoriti Pemuda UMNO. kalau Khairy Jamaluddin diterima oleh majoriti Pemuda UMNO, alamatnya tahap prestasi AMK akan berada dibawah paras 2% dari prestasi Pemuda UMNO.

Beb... Pemuda UMNO yang tengah lembik pun korang gagal nak lawan... macam mana nak tawan Putrajaya ni beb..? Sam, lu dengar sini... lu tak boleh nak tarik pengundi muda dengan berguni-guni report polis yang lu dah buat tu, anak muda tak minat dengan report polis... anak muda era "Perubahan" ni, lu sebut "polis" pun diorang dah menyampah.


Anak muda yang tak bergiat dalam politik sekarang dahagakan program-program membina untuk mereka, diorang nak tempat dalam masyarakat, ikut lu buat report polis tak meletakkan diorang dalam mana-mana level dalam masyarakat Malaysia beb... tu tahap "pencacai" je bagi aku.

Atas tahap kepala otak lu yang bergelar "Lawyer", tak leh ke lu pikir idea-idea yang menarik untuk anak-anak muda tempatkan diri dalam 1 level yang masyarakat "pandang" tinggi anak-anak muda ni..?

Beb... tak kan lu tak tau anak-anak muda yang ada dekat Malaysia ni semuanya nak jadi "somebody" dalam Negara ni beb... ada yang nak jadi "programmer" yang tersohor, ada yang nak jadi "pelumba motorsikal" yang hebat, ada yang nak jadi "stunner" yang brutal, ada yang nak jadi "Beckham" walaupun tak hensem dan kaki bangku dan macam-macam lagi.

Kepala otak lu bantut sangat ke (macam lu) sampai tak leh nak pikir idea-idea macam tu..? sekarang bila lu pegang jawatan Ketua AMK Pusat, lu nak orang bantu diri lu sendiri ke lu nak nak bantu orang lain sebagai tanggungjawab lu..?

Kalau lu nak orang lain bantu lu dengan jawatan lu, baik lu belah cepat-cepat lepas tu pergi daftar masuk Akademi Fantasia, Raja Lawak, Malaysia Idol atau lain-lain rancangan "realiti Tivi"... gua serius ni... lu nak marah, lu marah la...

1 kenyataan yang lu kena terima ialah, "kalau" lah Khairy Jamaluddin ditakdirkan tergerak hati dia untuk Insaf terima perjuangan Pakatan Rakyat dan dia masuk pulak PKR, terus-terang gua cakap la... kalau Khairy Jamaluddin masuk PKR, Sam dan lain-lain pimpinan PKR yag muda-muda akan terlingkup terus... kalau ada pun pencabar terdekat Khairy Jamaluddin setakat yang aku tengok cuma Chegu Bard sorang je. yang lain semua hampeh.

Dah la... nak terima teguran, terima... kalau rasa hebat sangat tak leh nak terima teguran, lu punya suka la... gua tak de kepentingan dalam AMK. dalam DAP dengan PAS pun gua tak de kepentingan.

Terengganu Dan Orang Asal Membanggakan..!

Lain-lain Perwakilan terutama dari Terengganu sangat-sangat membina bagi aku, dalam korang-korang dok membantai Tan Sri Khalid pasal tak bagi jawatan dan tak reject orang-orang bukan Pro Pakatan Rakyat di Selangor, Perwakilan dari terengganu tampil mengingatkan para pemerhati supaya renung balik apa yang berlaku di Terengganu akibat dari tindakan Kerajaan PAS Terengganu dulu.

Apa yang PAS Terengganu lakukan dulu masa dapat ambik alih Terengganu, sama macam apa yang kebanyakan perwakilan minta Tan Sri Khalid buat. reject yang bukan Pro Pakatan Rakyat dalam Kerajaan Negeri Selangor, serah semua Jawatan-Jawatan penting pada ahli parti dan bla bla bla...

Diakhirnya apa yang berlaku di Terengganu..? 4 Negeri yang kita tak sangka boleh menang akhirnya menang dengan bergaya sementara Terengganu menaggung malu akibat perbuatan bodoh.

Yang ni nak kena ingat... kalau korang nak Negeri selangor jadi macam Terengganu, sila teruskan dengan idea-idea BANGANG korang tu. para "Reformis" ni kadang-kadang aku tengok bengong lebih sikit dari orang UMNO... jarang pikir panjang... nak cakap belum akil-baligh, tak mungkin la... tapi...

Sepanjang Konvensyen PKR tu aku cukup-cukup kagum dengan Perwakilan bukan MeLAYU... paling hebat antara semuanya ialah Wakil Orang Asal, Ramli Logan... kalau semua Perwakilan terutamanay geng-geng "Reformis" berfikiran macam Ramli Logan, PRU-13 aku boleh confirm - Putrajaya dalam genggaman. tapi aku tak rasa geng-geng "Reformis" ni berfikiran macam Ramli Logan.



Tan Sri Khalid Ibrahim - Mutiara Dalam Kaca


Tan Sri Khalid bagi aku sorang MB yang sangat-sangat bagus yang telah dilahirkan oleh PKR. apa yang dilakukan oleh MB Khalid setakat hari ni bagi aku akan menjamin sokongan Rakyat Selangor pada Pakatan Rakyat.

Tempoh 1 penggal bukan masa untuk kita mengaut hasil yang ada pada bumi bertuah yang kita kuasai, tempoh 50 tahun juga bukan masa untuk kita melakukan perkara yang sama, rakyat memilih Pakatan Rakyat bukan sebab Pakatan Rakyat "hebat" sebaliknya rakyat memilih Pakatan Rakyat sebab Rakyat "benci" pada pemerintahan terdahulu.

Jadi ambiklah masa singkat yang ada ni untuk buktikan bahawa Pakatan Rakyat boleh mentadbir dengan baik. ada baiknya kita semua bantu MB Khalid mentadbir, baiki segala kelemahan yang ada dan bukannya mengharap pada jawatan atau apa-apa yang hanya menguntungkan diri sendiri.


Geng... kalau MB Khalid bagi jawatan-jawatan penting dekat para "Reformis", kontrak-kontrak pada "Reformis", PRU-13 nanti korang nak jawab apa kalau UMNO/BN naikkan isu "Kronisme, Nepotisme"..?

Nak jawab dengan "report Polis"..? ngko ingat rakyat nak terima ke..? Peeegidah...!!!

Cermin kereta Ust Wanji DIPECAHKAN

oleh ali :

Maleh den nak bagi salam. Semasa Ust Wanji memberi kuliah di Surau Al-Azhar Sri Damansara, cermin keretanya telah dipecahkan orang sewaktu magrib ke isyak tadi. Tiada satu pun barang Ust Wanji yang hilang. Walhal, banyak barang berharga yang disimpan dalam kereta Ust Wanji. Den dan para penulis yang bernaung di bawah payung blog Baganutama mengutuk sekeras-kerasnya kejadian khianat ini.

Penentang UG

Ust Wanji yang dikenali ramai sebagai penentang kuat usaha penggabungan antara UMNO dan PAS atau lobih dikenali sebagai UG adalah seorang Ust yang kontroversi bagi sebilangan orang. Bagi den, kontroversi tu hanya melekat pado orang yang jumud dan tidak berfikiran terbuko serta menjadikan wala' sebagai pemati hujah. Bilo hujah wala' sudah tidak boleh diterima orang, maka cermin kereta dipecahkan. Ha Ha Ha. Hadis mano kau pakai ni bai.

Kaca cermin yang bertarabur di atas seat pemandu. Peh, kalau tak perasan boleh kentut berdarah ni Ust Wanji

Ugutan vs Hujah

Nampaknya, orang yang sengaja memecahkan cermin kereta Ust Wanji ni mahu mengugut Ust Wanji supaya berhenti dari mengkritik idea kerajaan perpaduan antara PAS dan UMNO. Huh, saling tak tumpah macam Yahudi Laknatullah sengaja membunuh 20 orang peserta konvoi LL4G dengan maksud mengugut supaya jangan ado lagi misi kemanusiaan untuk rakyat Palestin.

Cermin depan kereta Ust Wanji yang berjaya dipecahkan. Puas dah hati kau bai?

Den nasihatkan kepado Ust Wanji supaya membuat laporan Polis tentang kejadian ini. Biar pihak Polis menyiasat dan menangkap orang yang sengaja memecahkan cermin kereta Ust ni. Nampak gayanya orang kita ni bilo dah kalah berhujah, sengaja menggunokan kekerasan untuk menakut-nakutkan pihak yang lagi. Korang ingat Ust Wanji takut ko. Bilo kalah berhujah dan berdebat, cermin kereta halal dipecahkan. Ini fatwa ulamak mano ni bai.

Menjelang Muktamar

Dah tak tinggal berapa hari lagi Muktamar PAS yang ke-56 akan berlangsung. Nampaknya kehangatan sudah dirasai oleh Ust Wanji. Takpo Ust, kito sabar dan berharap pado Allah. Allah pasti mendongar doa kito. Perbuatan khianat ini dilakukan oleh mangkuk-mangkuk ini supaya Ust Wanji tidak lagi mendedahkan pekung mereka menjelang Muktamar PAS. Pakaq, wartawan Harakahdaily jugo diugut untuk dilucutkan jawatan dan keahlian partinya. Kepada Ust Wanji dan Pakaq teruskan usaha membersihkan organisasi kamu dari kuman-kuman yang mulo menjadi barah dalam parti.

Nampaknya budaya gilo kuasa dan ugutan kini sudah menjadi budaya PAS. Dulu diumpat PAS sebagai budaya UMNO. Kini mula menjadi darah daging PAS. Sepatutnya insiden berdarah di kapal Mavi Marmara menjadi pengajaran berguna kepado parti yang berlabel Islam ini supaya bermuhasabah dan bersatu padu. Bukan menjadi samseng seperti Yahudi laknatullah. Cukup lah parti yang dinasihati APCO itu menjadi samseng. Yang ekau poie tiru tu apo hal. Huh, apo nak jadi ni bai.

*Ralat : Ust Wanji dah buat repot Polis

Tuesday, June 1, 2010

Yahudi bukan penyebab kematian peserta LL4G. Habis SIAPA?

oleh ali :

Salam Kemanusiaan. Korang tahu sapo yang bunuh 20 orang peserta Konvoi Misi Kemanusiaan LL4G. Bukan Yahudi Laknat bai. Tetapi Hosni Mubarak. Presiden Mesir inilah yang bertanggungjawab atas kematian tersebut. Presiden Hosni Mubarak inilah yang bertanggungjawab menutup sempadan Mesir-Semenanjung Gaza. Misi Bantuan Kemanusiaan Palestin LL4G terwujud kerana penutupan sempadan darat ini. Kalau tidak bantuan kemanusiaan boleh disalurkan melalui jalan darat dan masuk ke sempadan melalui Negara Mesir.

Anak haram ini lah sepatutnya bertanggungjawab atas kematian peserta konvoi LL4G

Jika sempadan darat tidak ditutup

Di tangan Presiden Hosni Mubarak sekarang mengalir darah para syuhada' yang sebahagian besarnya dari Turki (Peserta Konvoi LL4G). Tiada penutupan sempadan darat Mesir-Gaza, sudah pasti 20 nyawa ini tidak terkorban. Presiden Mesir, Hosni Mubarak bertanggungjawab atas kematian peserta konvoi selain dari Yahudi Laknat. Presiden Hosni Mubarak sekarang sudah layak menyandang title Hosni Mubarak Laknatullah. Dia lah punca segala musibah yang berlaku di atas kapal induk Mari Marmara!

Betulkan tempat demo anda

Jadi kepada sahabat-sahabat, kito dah salah tompek nak berdemo. Sepatutnya kito berdemo di hadapan Kedutaan Mesir. Bukan Kedutaan Amerika Syarikat. Kito berdemo di hadapan Kedutaan Mesir menuntut Presiden Mesir, Hosni Mubarak Laknatullah bertanggungjawab atas kematian 20 nyawa (Peserta Konvoi LL4G) yang terkorban semalam. Jika mahu hantar memo, hantar memo di Kedutaan Mesir. Memo mengutuk Hosni Mubarak Laknatullah, disamping menyuruh anak haram ini bertanggungjawb atas kematian peserta konvoi. Ayuh kito berdemo dihadapan Kedutaan Mesir!

Monday, May 31, 2010

Ashwad, Lu kono HIDUP Bro!

oleh ali :

Salam Kemanusiaan. Berita dari Harakahdaily melaporkan memang sahih Dr. Rani (Adun Meru) dan kapalnya diarahkan berlabuh ke perlabuhan Haifa [link]. Korang nampak tak bertapa binatangnya Yahudi. Yahudi Laknat ni telah berjanji kepada masyarakat dunio bahawa peserta konvoi Life line For GAZA (LL4G) paling tidak akan dipindahkan di Perlabuhan Ashdod di selatan Negara Haram Israel. Apabila sampai di Ashdod mereka akan ditahan dan akan dihantar pulang ke negara masing-masing. Manakala bekalan bantuan kemanusiaan LL4G akan dirampas Yahudi Laknat.

Di luar dugaan

Tetapi apo yang terjadi kini adalah berlainan sekali. Begini, sepatutnya bilo konvoi LL4G melepasi had yang sepatutnya di grid yang telah ditotapkan Yahudi Laknat di lautan Meditrannean, maka Komando Yahudi Laknat akan menguasai kapal-kapal konvoi terbabit. Komando Yahudi akan menguasai bilik anak kapal dan mengemudi kapal terbabit ke Perlabuhan Ashdod tanpa kematian pada mana-mana pihak. Sepatutnya begitu. Jika ado penentangan sekalipun, Komando Yahudi ini akan melepaskan flashbang dan menahan mereka. Itu sahaja.

Tapi apo yang terjadi sebaliknya. Komando Yahudi Laknat mendarat dan melepaskan peluru hidup kepada peserta konvoi. Walhal, peserta konvoi tidak melawan dan berlindung di kabin masing-masing. Peserta konvoi sebenarnya sudah pun memberi laluan mudah kepado komando Yahudi untuk menguasai bilik anak kapal dan membawa mereka ke Ashdod. Peserta konvoi ni pasrah kerana mereka tahu yang mereka ini tidak mempunyai senjata untuk melawan. Takkan la peserta konvoi nak baling tepung kek muko komando Yahudi sebagai senjata macam baling topung kek muko member yang sambut besday parti. Agak-agak la bai.

Memang sengaja lepaskan peluru hidup

Komando Yahudi tahu peserta konvoi ni tidak akan melawan berdasarkan maklumat sebelum mereka diserang memang terdapat agen Mossad dalam konvoi LL4G tersebut. Peserta konvoi tidak menghalau mereka malah sengaja menwar-warkan kepada agen Mossad tersebut yang mereka memang tidak bersenjata.

Tapi anak haram yahudi ini memang sengaja menyerang peserta konvoi dengan peluru hidup. Dan mengakibatkan 20 peserta konvoi LL4G terkorban. Kenapa perlu lepaskan peluru hidup dan sengaja membunuh peserta konvoi? Motifnya mudah. Ianya sebagai ugutan dari pihak Yahudi Laknatullah. Bertujuan supaya jangan ada lagi misi kemanusiaan seumpama ini. Misi kemanusiaan LL4G adalah yang misi yang terakhir. Jika misi ini berulang maka nyawa kamu akan melayang. Begitu lah mesej ringkas dari pihak Yahudi Laknatullah. Ia bertujuan menakut-nakutkan umat Islam dan dunia supaya tidak menghampiri Palestin dengan beras dan gandum. Den nak tanyo kek korang, adokah kito dah takut?

Respon media antarabangsa

Apa respon media antarabangsa? Macam gampang. Kalau tadi di entri den kek sini, den melaporkan berita agensi AFP telah menipu dengan mengatakan bahawa peserta konvoi telah menyerang dahulu komando Yahudi Laknat. Kini BBC tambah garam dan gula supaya berita tadi bertambah manis dan sodap untuk diterima oleh masyarakat dunia. Nilaikan sendiri berita BBC ni bai.

An army spokesman said the activists refused an order not to go to Gaza with their boats laden with humanitarian aid and instead dock at the Israeli port of Ashdod. The army says its troops were attacked by the activists with axes, knives and firearms. At least four Israeli marines were injured, said a spokeswoman, including one who was shot when his gun was snatched by an activist

Macam biaso media antarabangsa dikuasai oleh Yahudi Laknat. Jadi kenapo kito nak mengharapkan mereka mengeluarkan berita yang adil. Kalau Stevan Gan ado affair dengan Elizebeth Wong, adakah berita hubungan sulit mereka akan dilulus terbitkan dalam portal Malaysiakini? Ini contoh bai. Dah tentu lah tidak akan disiarkan. Macam tu jugak la media yang dikuasai Yahudi macam AFP dan BBC. Jangan harap la Yahudi nak siarkan berita yang sebenar. Malah ia akan spin berita itu memihak kepada mereka. Bukti dah ado bai.

Wartawan Astro Awani

Jadi harapan kito terletak pado bahu wartawan Malaysia yang mengikuti konvoi LL4G secara langsung. Setakat ini yang berado atas kapal konvoi tersebut ialah wartawan TV Astro Awani dan TV3. Harapan den terlotak pado bahu Ashwad Asmadi sebona ea. Wartawan Astro Awani ni lagi bagus dari wartawan TV3. Desas desus mengatakan bahawa ado seorang rakyat Malaysia yang terkorban daripado 20 peserta konvoi amat menakutkan den. Ado yang mengatokan yang terkorban itu ialah Timbalan Pengarah Yayasan Amal Malaysia, iaitu Jamaludin Elias. Tetapi berita ini masih bolum disahihkan. Doa den dari jauh ni kalau boleh janganlah ado rakyat Malaysia yang terkorban. Kalau ado yang terkorban, janganlah yang terkorban itu Ashwad Asmadi.

Di samping Ashwad Asmadi perlu hidup untuk melaporkan berita sebenar dan menceritakan mengapa sampai 20 orang peserta konvai boleh terkorban begitu sahaja, den ado hutang dengan mamat ni. Den bolum mintak maaf dongan dio ni. Den sebona ea ponah dengan sengajo tangkap gambar Ashwad Asmadi ni pakai flash tinggi. Ha Ha Ha. Kalau dio terkorban, macam mano den nak mintak maaf dongan dio. Berdoso la den. Huhuhu. Ashwad Asmadi, lu kono hidup Bro!

Err. Time ni lah den snap gambar dio pakai flash tinggi. Memang sengajo bai. Bro Ashwad, kalau ekau baco blog ni, copek-copek la ampunkan doso den [link]